Lange liggetider er dyrt for boligsælgere på mere end én måde. Mange må betale for tilstandsrapport nr. to, når den første bliver for gammel efter seks måneder.

Det tager lang tid at sælge sin bolig mange steder i Danmark - ofte så lang tid, at sælger må ofre tusindvis af kroner på to tilstandsrapporter.

Tilstandsrapporten er kun gyldig i et halvt år, men i øjeblikket tager det ofte noget længere tid, før huset eller lejligheden er solgt. Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) vil derfor have forlænget rapporternes levetid.

- Problemet er, at med de lange liggetider vi har i dag, oplever vi ofte, at når en køber og sælger er blevet enige - så kan der ikke skrives under, fordi rapporten er blevet forældet. Det kunne løses ved at forlænge gyldighedsperioden fra seks til tolv måneder. Det ville også fremme handlens afvikling, og det må alle - også politikere - være interesserede i, siger Steen Winther-Petersen, formand for Dansk Ejendomsmæglerforening.

Ifølge Erhvervs- og Byggestyrelsen koster en tilstandsrapport for et hus mellem 5000 og 10.000 kroner - nogle gange mere. Prisen stiger med husets kvadratmeter og alder.

/ritzau/