Hvad hedder romkugle på italiensk? "Ballo a la Roma!" ifølge Olympia, da det lykkes hende ikke at tabe æsken med denne særprægede, danske delikatesse og få romkuglerne helskindet hen på aftenskolen. Olympia er hverken er ret god til bageplader eller til italiensk.

Men hun går rent ind som den fumlefingrede bagerjomfru - og det gør hele filmen "Italiensk for begyndere"!

Lone Scherfig - allerførste dogmesøster - har lavet den bedste danske kærlighedskomedie siden "Den eneste ene". Den er ikke så satirisk elegant som Susanne Biers film, men til gengæld rørende på en gråvejrsdansk måde og troværdig i sin lidt langsomme, ægte underfundighed.

Manuskriptet til "Italiensk for begyndere" er blevet til undervejs - sammen med skuespillerne. De spiller typer som er stykket sammen med hjælp fra det, de er kommet med selv.

Det mest Dogme-agtige ved filmen er, at den så tydeligt er lav-budget. Den er ikke lynhurtig, lækker og tjekket - ja, ikke engang specielt køn at se på - for Hvidovre og omegn er ikke ligefrem eksotiske locations! Til gengæld bruger Lone Scherfig sit håndholdte kamera uden at ryste, og hun zoomer så tæt ind på sine personer, at de bliver virkelige og menneskelige.

Al højglans der væk fra denne gode, glade og varmhjertede fortælling, der dyrker den stilfærdige stil - og gør det med meget, meget morsomme dialoger.

Vi kommer til at holde a' dem alle, filmens håndfuld næsten-unge, ufrivillige singler. De er lidt grå og skrammede - og deres skæbner krydser via et aftenskole-kursus.

Hele holder er glimrende, og der er herligt ensemble-spil over hele linien. Men to spillere brager igennem lærredet:

Lars Kaalund som den grove, bløde børste Finn, der terroriserer alle omkring sig. Og Peter Gantzler som den generte og hjertensgode hotel-medhjælper med sylte-friseret hår og problemer med potensen.

I rollen som den kiksede Jørgen Mortensen videreudvikler Ganztler her det skæve og skægge talent, han forbløffede med i fjor - i julekalenderen på Det Ny Teater - da han tændte for sin indre nørd.

Som den unge præste-vikar, Andreas, samler Anders W. Berthelsen spillet om sig. Andreas har sit at slås med: kuk i begravelserne, en vanvittig suspenderet sognepræst (Bent Mejding), sin tvivl på Gud, sin ensomhed og sin fortvivlelse over at have mistet sin kone.

"Det handler om tab!" forklarer han sin eksistensialistiske krise til Olympia (Anette Støvelbæk). Hun - den evigt fumlefingrede - ved hvad han taler om: "Jeg taber også alting," (det er bagebakkerne, hun mener) "Jeg kan ikke holde på noget!"

Det kan Lone Scherfig heldigvis. Hun holder denne puslespil-agtige lille fortælling fint sammen så vi tror på, at selv om det ikke går så godt - så kan det komme til det!

"Italiensk for begyndere" gi'r os troen på, at lykken findes - og at det ikke bare er den kække, den står bi.

Sig "si!" til denne film.

FILM: "Italiensk for begyndere". Dansk. Instruktion: Lone Scherfig. Premiere over hele landet. ***** (fem stjerner)