Højere velstand i en række lande øger efterspørgslen på olie. Olieprisen tærer dog ikke så meget på økonomien som under oliekrisen i 1979-80.

Verden holder vejret over råoliepriser tæt på 100 dollar per tønde. Men tiderne med billig energi er forbi. Det vurderer råvarestrateg Jacob Vinding Jensen fra Jyske Bank.

Øget velstand for indbyggerne i lande som Kina, Indien, Rusland og de olieproducerende lande øger behovet for råolie. Derfor forventer han, at den gennemsnitlige råoliepris for hele 2008 vil ligge et stykker over 80 dollar. Det er en stigning på 11 procent i forhold til 2007.

Men olien har faktisk været dyrere, viser beregninger. Da råolieprisen var på sit højeste under oliekrisen i 1979-80 svarede det i nutidskroner til en pris på 102 dollar. Omregnet til danske kroner med datidens dollarkurs kostede en tønde råolie dengang 632,40 nutidskroner, mens den med dagens dollarkurs koster 493,13 kroner. Derfor gjorde oliepriserne mere ondt dengang end i dag.

- Dollaren er svækket, og vi er blevet bedre til at udnytte energien. Dansk økonomi er siden oliekrisen blevet mere immun overfor oliepriserne, siger Jacob Vinding Jensen til Ritzau.

/ritzau/