Flere af de nødstedte danske turister i Thailand risikerer at få sig en slem forskrækkelse, hvis de tror, at deres rejseforsikring dækker hjemtransporten.

Naturkatastrofer udløser normalt en force majeure, og så er der ingen dækning. Underdirektør Jakob Bender fra Europæiske Rejseforsikring oplyser dog, at man har valgt at se bort fra force majeure. Men det er stadig et bærende forsikringsprincip, at man kun dækker lægeordineret hjemtransport.

»Vores world rescue-dækning dækker katastrofer, og hvis man bliver evakueret, betaler vi. De rejsende, der kan vide sig mest sikre, er de som kommer hjem med de SAS-fly, der er sat ind,« siger han.

Hos det andet store rejseforsikringsselskab, Gouda, siger Søren Andersen, at det ikke er afklaret, hvordan afregningen vil foregå. Men Gouda har besluttet at være mere fleksibel med at dække ting, som ikke fremgår af policen.

»Vores første prioritet er at få folk hjem, og så må vi se på det andet bagefter,« siger han.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) har efter et vist pres bøjet sig for kravet om, at staten betaler flybilletten, hvis folk ikke er dækket ind på anden vis.

»Vi fylder maskinen med alle, der vil med hjem, og vi spørger ikke, om de har rejseforsikringen i orden eller ikke. Det er bare at se at komme op i maskinen, hvis man vil, og komme hjem. Man udfylder så papirerne i maskinen. Der er ingen sortering ved indgangen til flyet. Selvfølgelig ikke. Det drejer sig om, at alle kan komme hjem,« siger han.

Udenrigsministeriet oplyser, at de nødstedte ikke behøver at vise pas for at komme hjem, hvis deres personlige papirer er forsvundne. Det er nok at oplyse navn, cpr-nummer og adresse. smo