Stiger går ind på en suveræn førsteplads, når det handler om redskaber, der forårsager skader.

Den strålende forårssol skaber det perfekte vejr til at ordne haven, slibe båden og rense den tagrende, der har været stoppet hele vinteren. Men pas på: Hvert år ender flere tusinde forårskåde handymænd m/k på skadestuen efter 'gør det selv'-ulykker.

Det skriver morgenavisen 24timer.

Og ulykkerne sker typisk for mænd, der kaster sig ud i opgaver, som de ikke helt kan overskue eller har anskaffet sig noget værktøj, de ikke har styr på.

- Vi kan helt klart mærke, at der kommer flere ind på skadestuen med 'gør det selv'-skader, når det bliver forår og lunt i vejret. Mange gange går det galt, fordi folk ikke er vant til at håndtere det værktøj, de kaster sig over. Eller fordi en maskine ikke fungerer efter vinteren, og de selv prøver at skille den ad og fikse den, fortæller skadestue-sygeplejerske Ella Margrethe Iversen fra Århus.

Oftest skader på hænderne
På Statens Institut for Folkesundhed har de lavet en top-ti over de redskaber, danskerne oftest kommer galt af sted med i fritiden.På en suveræn førsteplads ligger stiger, skarpt forfulgt af vinkelslibere og håndsave.

- Det er oftest hænderne, folk skader, fordi de kommer i vejen for værktøjet. Men det er heller ingen spøg at ryge ned fra en stige. Mange lander uheldigt på for eksempel skulderen eller ryggen. Det kan gå helt galt, siger Ella Margrethe Iversen.

Især midaldrende skal passe på, når de kravler til vejrs. De 40-60-årige står for hele 40 procent af de skadestue-krævende fald fra stiger.

Ifølge Ulykkesregistret kommer mænd fem-seks gange hyppigere til skade i gør-det-selv ulykker end kvinder. Mest udsat er mænd i begyndelsen af 30'erne. Om det skyldes, at mænd er mere klumsede end kvinder, eller at de udfører størstedelen af de farlige stunts i hjemmet, siger tallene dog intet om.

Hav respekt for maskinerne
Der er også forskel på, hvad handymænd og handykvinder skader sig selv på. Mens mænd dratter ned fra stiger og kommer til skade på elektrisk legetøj som vinkelslibere og kædesave, overgår kvinderne dem i ulykker, der involverer river og havegrebe.

Fra skadestue-sygeplejersken lyder følgende råd, hvis man vil undgå at bruge en forårsdag inden døre på det lokale sygehus:

- Man skal have respekt for maskinerne og for sine egne evner og fysiske form. Eller blive liggende på sofaen.