Skandalelægen Jørn Ege kan ikke gå i fred på gaden eller køre uantastet i sine dyre biler

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Jørn Ege, berygtet kirurg, mistænkt for omfattende millionsvindel og alvorlige patientskader, har nu store problemer med at færdes blandt andre. Når han viser sig i gadebilledet, går flere mennesker grassat.

»Ofte er jeg ude for, at folk spytter efter mig, eller at de direkte overfalder mig,« siger den skandaleramte kirurg med det lidet flatterende tilnavn »penislægen«.

»For nylig blev jeg ude på Amager overfaldet af en mand, der nåede at tildele mig et voldsomt slag på skulderen, før en anden greb ind og fik ham stoppet. En dag, hvor jeg gik fredeligt i mine egne tanker på gaden, sagtnede en forbipasserende bil farten, ruden blev rullet ned, og jeg fik smidt en stor burger i hovedet.

Du burde tvinges til at skære i dig selv,« er der ofte nogen, der råber efter mig, mens de knytter næverne.

Jeg har også oplevet biljagter - at andre har jagtet mig i mindre biler, når jeg har kørt i min Maserati eller Jaguar. Under en biljagt blev der råbt trusler og kastet ting imod mig og hældt en halvanden liters cola ud over min bil. Men min egen bil kunne heldigvis køre fra dem.

Mange forsøger at ødelægge mine biler. Min ene bil, en sort Maserati, var til sidst så fyldt med spytklatter og ridser, at jeg var nødt til at få den omlakeret.

Den almindelige opfattelse af mig - som pengegrisk og lidt monsteragtig kirurg - har virkelig delt folk i to lejre. Nogen råber »godt gået« og »hold ud«, når de møder mig. Men mange har altså virkelíg svært ved styre deres aggressioner. Jeg fatter det ikke. Jeg er jo en fredelig kirurg, som ikke har gjort andre ondt. Har bare forsøgt at passe mit arbejde.«

Udover den direkte personlige risiko har Jørn Ege lige nu gode grunde til at holde sig lidt væk fra det almindelige gadebillede.

I forbindelse med konkurssagen, politiets og ToldSkats kulegravning af hans økonomi har en dommer i Sø- og Handelsrettens skifteafdeling nu afsagt en kendelse om, at kirurgens pas skal beslaglægges, så han ikke længere kan rejse ud af landet. Myndighederne frygter nemlig, at han skal tage til Monaco, hvor han har fast adresse, og i den forbindelse måske flytte rundt på skjulte, ikke-beskattede formuer.

Dårligt helbred
Kravet om udleveringen af passet - sammen med en frygt for at blive sat i midlertidig forvaring - har fået Jørn Ege til at gå under jorden.

»Jeg har for højt blodtryk og er sikker på, at det ville stige voldsomt og bringe mig i helbredsfare, hvis jeg blev anbragt bag lås og slå. Så jeg foretrækker at gemme mig lidt. Passet har jeg brug for og svært ved at aflevere,« siger han, der mener, at de militante reaktioner er udtryk for en særlig dansk mentalitet:

»Det handler om middelmådighed. Danskere lider af en underlig form for misundelse. Man har det med - ofte ubevidst - at glæde sig over, at det går andre rigtig skidt. Man må ikke SKABE noget i det her land. Stille sig frem, som jeg gør.

Skriver memoirer
Men har du ikke selv været ude om det, når du får de meget stærke reaktioner?

»Jeg mener ikke, det er retfærdigt. Derfor sidder jeg også lige nu og skriver på mine memoirer. En bog, som skal udkommer næste sommer, når jeg bliver 50 år. Kolleger har ofte opfordret mig til at skrive om mine oplevelser. Det bliver både en sjov bog, men også en bog, hvor jeg vil imødegå de mange fejlagtige ting, som er sagt og skrevet om mig. Jeg er ikke nogen MONEY-HUNGRY monsterlæge, som mange tilsyneladende tror. F.eks. har en patient, som fik et stort hul i maven efter en fedtsugning, sagt, at at jeg ikke er »et ordentligt menneske«, fordi jeg ikke ville møde hende og se hende i øjnene efter operationen. Men det passer ikke. Jeg har ringet til hende og udtrykt min store medfølelse med hændelsforløbet. I øvrigt har jeg ikke personligt opereret hende. Det var en assistent. Hun ønskede selv ikke at møde mig.«

Møder du op i retten midt i oktober, hvor din sag skal behandles næste gang?

»Det regner jeg ikke med. Jeg har for højt blodtryk, så retten har modtaget en sygemelding. Desuden tør jeg ikke rigtig. Sidste gang jeg var i retten, tog de mit ur fra mig. Jeg føler mig virkelig retsløs. Derfor vælger jeg at holde mig skjult.«

Hvor opholder du dig?

»I et sommerhus på vestkysten i Jylland.«

Smartere end politiet
Opererer du stadig?

»Ja, i det skjulte. Jeg har været i både New York og Athen for at operere. Jeg har også flere gange opereret i mine gamle klinik-lokaler - når politiet ikke vidste det. Jeg skal jo overleve - og er måske en lille smule smartere end politiet.

Jeg tør dog ikke rejse med fly mere. Af angst for at blive stoppet i en lufthavn. Så nu nøjes jeg med at tage bilen,« siger kirurgen, der hævder, at politiet flere gange er kommet forbi det sommerhus, han gemmer sig i.

bagge@bt.dk