Færingerne tror stadig, at de er blevet snydt af den danske stat og Danske Bank i forbindelse med den såkaldte færøske bankskandale. Men i virkeligheden har det færøske samfund tjent 600 mio. kr. på affæren, som rystede forholdet mellem Danmark og Færøerne, og som er den virkelige årsag til færingernes stræben efter selvstændighed, skriver Politiken.

Direktør Jørn Astrup Hansen fra Færøernes altdominerende bank, Føroya Banki, som har gjort det endelige regnestykke efter det økonomiske kollaps på øerne i begyndelsen af 1990'erne op, siger, at "dolkestødslegenden" om de onde danskere bygger på "myter og ammestuehistorier".

Legenden går ud på, at den danske stat i 1993 hjalp Den Danske Bank til at slippe af med en milliardregningen efter sin datterbank Føroya Banki, og at regningen blev tørret af på de færøske skatteborgere.

- Landsstyret har indtil videre haft et overskud på 600 mio. kr. på grund af sit engagement i Føroya Banki. Ethvert tab på det færøske sammenbrud er afholdt af aktionærerne, navnlig Danske Bank og den danske stat. Mig forekommer det, at landsstyret er kommet ualmindelig godt fra bankkrisen, konkluderer Jørn Astrup Hansen.

/ritzau/