Velfærdssamfundet er moralsk og økonomisk en overlegen model, siger den tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer. I et interview med Ugebrevet A4 advarer han mod ændringer i velfærdens fundament og kalder diskussionen om fremtidens aldersbyrde for lettere hysterisk.

Udsigten til at der om 30 år vil der være 400.000 flere ældre over 60 år og 100.000 færre i arbejdsstyrken end i dag, får ikke Erik Hoffmeyer til at ligge søvnløs. Han er overbevist om, at den demografiske udvikling ikke behøver at presse velfærden.

- Hvis man indser, at vilkårene ændrer sig, og ikke ser på alder som en sygdom, men som en ny kategori, er der ikke grund til at være så bekymret over udviklingen, siger Hoffmeyer, som det seneste år arbejdet med emnet om det aldrende samfund i Folketingets fremtidspanel.

- Vi skal erkende, at alderdom i dag ikke entydigt er forbundet med belastninger for samfundet. Mennesker i en høj alder er mere aktive end tidligere, og aldersgrænserne i eksempelvis ansættelsesforhold har mistet deres begrundelse. Om de ældre er mere eller mindre fleksible, afhænger af forhold gennem hele deres arbejdsliv og ikke af en bestemt alder, siger Erik Hoffmeyer, som heller ikke giver meget for snakken om at gøre folkepensionen afhængig af formuen.

/ritzau/