Mange hader smagen af broccoli. Men det er fantastisk sundt og kan forebygge bl.a. brystkræft. Måske er broccolipillen løsningen.

  • Andre gode råd mod kræft

    En række undersøgelser viser, at broccoli er et af de bedste fødeemner til forebyggelse af kræft. Broccoli er således bl.a. sprængfyldt med de gode antioxidanter betacaroten og folinsyre og andre stoffer, som fjerner carcinogener - kræftfremkaldende stoffer - fra cellerne.

    Men mange bryder sig ikke om smagen - ligesom USAs forhenværende præsident Bush, der fnyste vredt, hver gang nogen dristede sig til at servere den blomkålslignede, grønne vækst for ham.

    Hvis du har det på den måde, kan du snart nøjes med at sluge en broccolipille.

    Det er amerikanske forskere, som står bag den nye pille, som ventes at komme til at spille en vigtig rolle i forebyggelsen af især brystkræft.

    Et forskerhold ved Universitetet i Illinois, Chicago, har i en række forsøg anvendt det kemiske stof oxomate, som bygger på det naturlige anticancer-stof sulforafan fra broccoli. Dyreforsøgene har givet bemærkelsesværdigt gode resultater:

    Brysttumorerne mindskedes med 50 procent på de rotter, som fik oxomate sammenlignet med de rotter, som overhovedet ikke modtog nogen form for aktiv behandling (placebo).

    Det er broccoli også godt for

    Broccoli indeholder mindst seks forskellige stoffer, som har en blodtryks-sænkende virkning, fremgår det af flere forsøg.

    Broccoli indeholder nogle særlige stoffer, isothiocyanater, som forhindrer overproduktion af stofskiftehormon.

    Flere undersøgelser tyder på, at personer, der spiser små mængder af antioxidanten gluthation, er mere udsatte for at få gigt, end de, som spiser større mængder. Gode kilder til gluthation er bl.a. broccoli, blomkål, asparges og kartofler.

    I dag råder kræftmedicinerne kun over én type forebyggende medicin mod brystcancer, nemlig tamoxifen. Den beskytter dog kun mod østrogenforbundne kræftsvulster, mens »broccoli-pillen« skulle kunne beskytte mod alle kræftformer.

    Godt med giftigt

    Når forskerne er så interesserede i at bringe en broccolipille på markedet, skyldes det bl.a., at det naturlige, kræftbeskyttende emne kan være giftigt i store doser. Den naturlige version er syv gange så farlig som den syntetiske.

    »Det kan være enklere og bedre at tage en pille hver dag end at sætte store mængder grøntsager til livs. Ved at tage oxomate i pilleform ved du nøjagtig, hvor meget du får i dig af stoffet og kender fordele og risici,« siger professor Jerry Kosmeder, der har stået i spidsen for studiet ved Universitetet i Illinois.

    Hvis pillerne virker lige så godt på mennesker som på dyr, vil pillen kunne markedsføres inden for en rimelig overskuelig fremtid.