Grand Prix-skibet skal sejle den 17. februar - måske er udtrykket luksusliner mere passende. Næppe er det afsløret, at Johnny Logan optræder i Herning Messecenter, før DR gør endnu et scoop: Det er lykkedes at overtale selveste Birthe Wilke til at stille op som medlem af fagjuryen, der skal være med til at kåre vinderen.

Wilke har ellers levet en rolig tilværelse i Sønderjylland langt fra mediernes søgelys i årevis, siden hun stoppede som aktiv sangerinde.

Sammen med Gustav Winckler blev hun Danmarks første Grand Prix-vinder helt tilbage i 1957 med "Skibet skal sejle i nat". Den endte som nr. 3 ved finalen i Grosser Sendesaal des Hessischen Rundfunks.

Det var dengang med det 32 sekunder lange kys, som muligvis betød, at de katolske lande ikke stemte på Wilke og Winckler.

Birthe Wilke deltog hele syv gange i det danske melodi grand prix i årene fra 1957 til 1965, hun vandt igen i 1959 med "Uh, jeg ville ønske, jeg var dig".

Wilke stoppede i 1966 på grund af den nervesygdom, hun pådrog sig efter i begyndelsen af 1960 at have spist piller, der indeholdt thalidomid. Senere har hun blandt beskæftiget sig med akvarelmaling.

"Keld Heick og jeg interviewede Birthe for nogle år siden. Netop fordi dette er et enestående år for melodi grand prix'et, syntes vi, det var på tide, at Birthe stiller op," siger DR-redaktør Morten Carlsson, der ikke lægger skjul på at han har brugt meget tid på at overtale legenden.

"Birthe følger meget med, også i grand prix. Den sidste overtalelse gik ud på at forklare hende, at hun jo er med til at vælge dette års vinder af Eurovisonens grand prix.

Bortset fra at hun da også gerne vil være med til at give de unge den cadeau, det er, at hun er med. Vi har sagt, at hun jo nok ikke kan undgå en præsentation, der giver hende den ære, hun fortjener," siger Carlsson.

Birthe Wilke sidder i fagjury sammen med Michael Carøe, Anne Dorthe Michelsen, Katrine Ring, Anne Mette Elten, Jesper Winge Leisner (manden bag musikken til Susanne Biers grand prix-film "Hånden på hjertet" og Jesper Bæhrenz, som ovenikøbet er fra Herning.

Fagjuryens stemmer som sidste år sammen med seerne. I en pause kommenterer bl.a. B.T.'s modejournalist Ulla Linnemann grand prix-moden gennem tiden.