Som en del af det såkaldte frikommuneforsøg har Vejle og Gladsaxe fået lov til at løsne grebet om de ressourcestærke ledige, og det virker til at være en stor fordel både for de ledige og kommunerne, skriver Ugebrevet A4.

De stærke arbejdsløse slipper for meningsløse samtaler på jobcentret, så kræfterne kan bruges på målrettet jobskabelse. Sådan er virkeligheden i flere kommuner, der har fået dispensation til at smide rigide regler i papirkurven.

I Vejle forventer man et kursskiftet vil frigøre 50 sagsbehandlere til en langt bedre indsats for de ledige. Det skriver Ugebrevet A4 fredag.

Selv om der ikke er noget at tale om, skal arbejdsløse stille til samtaler på jobcentret hver tredje måned. De ledige skal også deltage i aktivering i bestemte perioder, uanset om det giver mening eller ej. For sådan er reglerne. Men de gælder ikke mere for arbejdsløse i Vejle og Gladsaxe. Begge kommuner er, som en del af frikommuneforsøget, blevet fritaget for nogle af de mange regler på beskæftigelsesområdet, og i begge kommuner er man overbevist om, at friheden bliver en kæmpe fordel både for de ledige og kommunen.

I Vejle Kommune er arbejdsmarkedschef Michael Petterson begejstret for at kunne smide rigide regler om samtaler og aktivering over bord.

- Vi vil nu i langt højere grad kunne tilbyde ledige en indsats, som er målrettet netop deres behov og ønsker. Jeg er sikker på, at det vil kunne mærkes både på borgernes tilfredshed og resultaterne, mener Michael Petterson.

Normalt skal sagsbehandlerne i jobcentrene bruge en masse tid på administrativt arbejde som for eksempel at sætte flueben i diverse skemaer og føre journaler. Omkring 75 procent af tiden går med bureaukrati og kontrol i stedet for borgerbetjening, fremgår det af undersøgelser. Vejle slipper man nu af med noget af »tastehelvedet«.

- Vi kommer til at bruge betydeligt mindre tid på myndighedsarbejde. Faktisk regner vi med at kunne frigøre tid fra bureaukrati svarende til mellem 35 og 50 fuldtidsansatte. Sagsbehandlerne skal i stedet bruge tiden direkte på at hjælpe borgerne med at få job eller uddannelse, siger Michael Petterson.

Han anslår, at sagsbehandlerne i jobcentret i dag bruger omkring 45 minutter ud af hver time på bureaukrati. Ambitionen i Vejle er at få andelen brugt på bureaukrati helt ned på 15 minutter for hver time. Det er rigtig gode muligheder for at reducere sagsbehandlernes taste- og kontrolarbejde. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Jo flere eksempler på, at det kan lade sig gøre at nedbringe bureaukrati, desto bedre. For der bruges i dag alt for meget tid i jobcentrene på dokumentation, kontrol og evaluering. Der er et stort potentiale for at fjerne en masse papirgange, regneark samt meget andet pis og papir på beskæftigelsesområdet, siger Henning Jørgensen.

BNB