Videnskabsminister hædrer verdenskendt professor for hans evne til at formidle forskning for et bredt publikum

Han kan ikke selv være til stede, når det sker, men torsdag offentliggør Videnskabsministeriet, at Eske Willerslev er dette års modtager af Forskningskommunikationsprisen.

Den 39-årige professor får prisen for sin enestående evne til at formidle resultaterne af sin forskning inden for evolutions-biologien til et bredt publikum.

Det gælder eksempelvis, når han beretter om fundet af en 150.000 år gammel skov under indlandsisen, og når han påviser en halv million år gammelt liv i Sibiriens tundra.

- Med sine fantastiske kommunikationsevner gør han sin forskning levende og viser, hvorfor naturvidenskabelig forskning er spændende og har betydning for os alle, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) i en pressemeddelelse.

Forskningskommunikationsprisen er på 100.000 kr., og den uddeles i år i forbindelse med åbningen af Forskningens Døgn.

Prisen har været uddelt siden 2004, og den tildeles forskere, der har gjort en særlig indsats for at formidle deres forskning til den brede offentlighed.

Og det er vigtigt for samfundet og vores demokrati, siger en af de tidligere modtagere af prisen, lektor Maja Horst fra Institut for Organisation ved CBS (handelshøjskolen) i København.

Hun har netop beskæftiget sig meget med forholdet mellem forskning og samfund og med den offentlige debat om ny viden om teknologi.

- Forskerne har et problem, hvis de ikke lytter til befolkningens skepsis, og hvis folk ikke forstår forskningen, siger Maja Horst til Ritzau.

Hun nævner diskussionen om gensplejsede fødevarer som et eksempel.

- Her ville sagkundskaben først overhovedet ikke lytte til protesterne, men blev senere nødt til at lytte. Erfaringen siger, at hvis vi tager diskussionen tidligt, kan det resultere i både bedre forskning og bedre teknologi, påpeger Maja Horst.

/ritzau/