Poul Hagen Thisted kan prise sig lykkelig over at hans kollega er amerikaner. Ellers var han nemlig ikke blevet reddet ud af Somalia.

Amerikanske Navy Seals-styrker befriede i nat det 60-årige danske gidsel og hans kollega Jessica Buchanan. En operation, som hverken Jægerkorpset eller Frømandskorpset herhjemme ville have kunne løfte.

Danske politikere fra oppositionen efterlyser nu en debat om hvad der skal til for at danske specialstyrker kan udføre lignende opgaver.

De vil ikke på nuværende tidspunkt udtale sig om hvilken indsats, der er behov for, hvis danske specialstyrker skal

LÆS OGSÅ:

De amerikanske specialstyrker indledte operationen, fordi Jessica Buchanan angiveligt var så alvorligt syg, at hendes liv var truet.

Poul Hagen Thisted kom med ud, når nu amerikanerne alligevel angreb den gruppe pirater, som holdt de to vesterlændinge fanget.

Det viser sig nu, at de danske specialstyrker, Jægerkorpset og Frømandskorpset, ikke kunne have løftet opgaven. Der sidder stadig to danske gidsler i Somalia, som altså ikke kan forvente at blive reddet af danske eller udenlandske specialstyrker.

LÆS OGSÅ:

De danske specialstyrker mangler først og fremmest helikoptere. Derudover så har Danmark ikke adgang til det enorme efterretningsapparat med satellitter, dronefly og meget andet, som for eksempel amerikanerne har.

Venstre vil gerne se på mulighederne for at sætte Jægerkorpset og Frømandskorpset i stand til udføre opgaver, som den Navy Seals udførte natten til onsdag.

- Jeg glæder mig meget over at det danske gidsel nu er befriet. Jeg vil meget gerne have en professionel vurdering af, hvad der skal til for at det danske Jægerkorps og Frømandskorpset kan løse den type opgaver. Det kan vi bede Forsvaret om at vurdere, siger Hans Christian Thoning, forsvarsordfører fra Venstre.

LÆS OGSÅ:

Den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack siger i dag til Bt.dk, at Danmark ikke har det overvågningsapparat, der skal til for at forberede den slags missioner. Men at vi kan spørge amerikanerne om støtte, da vi har støttet dem i Afghanistan og Irak.

Det støtter Hans Christian Thoning.

- Lad os endelig spørge amerikanerne om det, hvis det er det der skal til, siger han.

Dansk Folkeparti så også gerne, at Danmark kunne udføre den type operationer.

- Det er dejligt, at amerikanerne gik ind. Jeg ville ønske vi selv kunne gøre det, siger Marie Krarup.

Hun erkender dog, at man skal se på prisen først.

- Det er en god ide at undersøge. Men vi må undersøge hvad det koster og sammenholde med hvad vi får ud af det, siger Marie Krarup, forsvarsordfører for Dansk Folkeparti.