Abdulhadi al-Khawaja skal snart indtage noget væske, hvis han vil overleve frem til den nu udskudte afgørelse i appelsagen, vurderer en overlæge.

Dansk-bahrainske Abdulhadi al-Khawaja har nu sultestrejket i 75 dage, og han bliver nødt til at indtage vand, hvis han vil holde sig i live frem til den netop udskudte afgørelse fra en højere appeldomstol, der skal afgøre, om al-Khawajas sag kan gå tilbage til en appeldomstol.

Al-Khawajas datter Maryam oplyste i torsdags, at hendes far var holdt op med at drikke vand, og Danmarks ambassadør Christian Kønigsfeldt bekræftede efter et besøg hos al-Khawaja søndag, at dansk-bahraineren ikke længere indtager væske. Det kan meget hurtigt blive fatalt, vurderer Jens Kondrup, der er overlæge ved Rigshospitalets Ernæringsenhed.

- Hans liv hænger i en tynd tråd, og specielt hvis han holder fast i ikke at indtage væske, så kan det gå hurtigt. Hvis han skal overleve frem til afgørelsen ved appeldomstolen, så skal han begynde at indtage noget vand i løbet af ugen, siger han.

Afgørelsen er udskudt i en uge til den 30. april, og ifølge Jens Kondrup går der typisk ikke mere end tre-fire dage, efter at en sultestrejkende stopper med at indtage væske, til han dør.

Siden sultestrejken blev indledt den 8. februar i år, har Abdulhadi al-Khawaja i flere omgange indtaget mineraler og glukose samt såkaldte rehydreringsdrikke indeholdende salt og sukker. Det har været afgørende for hans overlevelse, mener Jens Kondrup, som forventer, at al-Khawaja vil begynde at indtage den slags væsker i løbet af ugen.

- Jeg kunne tænke mig, at han har planlagt at holde ud i hvert fald til hans appelsag, som godt nok er blevet udskudt nu. Hvis han indtager noget væske, nogle mineraler og noget glukose, så kan han nok godt holde en uge mere, siger Jens Kondrup.

På trods af den langvarige sultestrejke, så har Abdulhadi al-Khawaja flere gange vist tegn på at være ved godt mentalt helbred. Han har blandt andet kunnet føre samtaler med den danske ambassadør, ringe til sin familie, og fredag bad han om at se sin advokat, så han kunne skrive testamente.

- Det siger mig også, at han har fået en passende mængde vitaminer og mineraler undervejs, for ellers var det ikke gået. Det betyder også, at han ikke har haft mange perioder med ekstremt lavt blodsukker, for det havde hjernen ikke kunnet klare. Så han har været holdt sådan, at hjernen tilsyneladende ikke har taget skade, siger Jens Kondrup.

Han kan ikke mindes, at der tidligere har været eksempler på sultestrejker, der har varet lige så længe som Abdulhadi al-Khawajas, der nu er på 75. døgn. Det tætteste man kommer er ifølge Jens Kondrup de nordirske IRA-fanger, som i 1981 sultestrejkede. Dengang døde Kieran Doherty som den sidste af IRA-fangerne efter 73 dages sultestrejke.