Familien Toft mistede deres hund, da familiens genbo skød den 10-årige labrador Balder. Selvom genboen havde loven på sin side, overvejer familien nu alligevel at lægge sag an mod hundedræberen.

Det er nu 59 dage siden, at hunden Balder måtte lade livet, da familiens genbo, Johnny Pedersen, skød den 10-årige labrador på klos hold. Nedskydningen har haft store konsekvenser for familien Toft, der nu forbereder at føre en sag mod Balders bøddel.

For selvom der er gået knap to måneder siden nedskydningen, er familien fortsat præget af at have mistet deres hund.

- Det har været meget indgribende i vores liv. Hele familien er stadigvæk dybt rystede over, at han kunne finde på det. Min datter på 25 har for eksempel været nødt til at udskyde en eksamen, fordi hun har det så skidt. Og det har vi andre også. Den intimiderende handling har invaderet vores liv, siger en lavmælt Lone Toft til bt.dk.

Debatten rasede i ugerne efter nedskydningen af Balder, da det umiddelbart var fuldt ud lovligt. Johnny Pedersen, der har jagttegn, havde advaret familien et år i forvejen, og havde flere gange afleveret hunden til politiet, da han var træt af, at den løb ind på hans grund.

Det gjorde den for sidste gang den 25. marts, hvor Johnny Pedersen fik nok, fandt sin jagtriffel frem, gik op til Balder – og henrettede ham fra få meters afstand.



Forbereder retssag
Familien nægter dog at acceptere, at Johnny Pedersens handling var lovlig og har derfor konsulteret en jurist.

- Han har fortalt os, at lovgivningen siger, at hunden skal fjernes på en hensigtsmæssig måde. Og det er ikke hensigtsmæssigt at skyde hunden, når man kender den godt. Så juraeksperten mener, at det var en ulovlig handling. Vi overvejer derfor meget alvorligt at føre en retssag. Vi vil gerne have slået fast, at det ikke er lovligt at skyde en harmløs hund, siger Lone Toft.

Hun lægger ikke skjul på, at hun mener, at Johnny Pedersen er en gal mand, men holder fast i, at retssagen handler om en principiel afgørelse frem for at straffe familiens genbo.

- Vi får aldrig Balder tilbage alligevel. Det er et princip for os. Vi vil have teksten i lovgivningen præciseret, så det ikke også går ud over andre familier, siger Lone Toft.



Minister: Hælder til en lovændring
Det er langt fra sikkert, at familien Toft får brug for at føre en retssag, hvis formålet udelukkende er at få tilpasset lovgivningen. Fødevareminister Mette Gjerskov havde i dag besøg af 17 interesseorganisationer, blandt andre Dyrenes beskyttelse, Danmarks Jægerforbund og Dyreetisk råd, der debatterede en eventuel lovændring.

- Jeg har i dag fået mange argumenter for og i mod en lovændring, og det har været en meget konstruktiv debat. Jeg er nok også lidt derhenne, hvor jeg mener, at selvtægt ikke har en motiverende effekt i et moderne retssamfund.

- Min opgave som politiker er at give folk løsninger, og det er jo ikke en løsning for særlig mange at kunne gribe til selvtægt. De færreste danskere vil kunne aflive et dyr på betryggende vis, siger Fødevareminister, Mette Gjerskov.

Hun har dog endnu ikke taget en beslutning og vil nu gå i tænkeboks hen over sommeren.

- Der var mange gode argumenter. Nogle mener, at loven fungerer fint og præventivt. De peger også på, at Balder-sagen har fået folk til at få deres hund i snor, og advokerer derfor, at vi beholder loven.

Så var der en stor ryst, der mente, at det er selvtægt, og at det ikke hører hjemme i dansk lovgivning.
 
- Nu går jeg i tænkeboks, og overvejer faktisk også at få dyreetisk råd til at komme med en udtalelse, før jeg tager en endelig beslutning, siger Fødevareminister Mette Gjerskov. 

Det har ikke været muligt for BT at få en kommentar fra Johnny Pedersen trods talrige forsøg