Det kan hurtigt blive en dyr affære, hvis du ikke kan holde lighteren i lommen og sætter ild til et kanonslag eller en raket før jul.

Salget af fyrværkeri er netop åbnet, men det er absolut forbudt at sætte ild til det før 27. december.

Mandag 15. december er dagen, hvor du kan købe romerlys og fontæner i landets i byggemarkeder, cykelhandlere og andre butikker. Du må dog vente til 3. juledag med at sætte ild til krudtet.

I år er der nemlig kommet nye og strengere regler om fyrværkeri.

»Det er både salgsperioden og affyringsperioden, der er blevet strammet. Det er en politisk beslutning, og det sker af hensyn til både mennesker og dyr, der føler sig generet af fyrværkeriet.«

Det fortæller kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen, Mette Cramon.

Med den nye lov kommer Danmark mere på linje med lande som Norge, Sverige, Finland, Holland og Tyskland, selvom perioden for salg og brug stadig er længere i Danmark.

Læs også:

Det er nu kun tilladt at tænde fyrværkeri fra 27. december til og med 1. januar. Resten af året er det forbudt at affyre raketter og tænde batterier – med mindre man er professionel fyrværker.

Sikkerhedsstyrelsen har lavet en undersøgelse af danskernes forbrugeradfærd, når det gælder fyrværkeri, og den viser, at over 96 procent af danskerne kun bruger fyrværkeri omkring nytårsaften. Det er meget få procent, der fyrer af i hele perioden.

Mette Cramon vil ikke spekulere i, hvorvidt stramningerne får den »hårde kerne« af private fyrværkeri-entusiaster til at holde sig til de seks dage.

»Det er svært at spå om fremtiden. Som udgangspunkt laver vi lovgivning for, at folk skal overholde den.«

Hun tilføjer, at der i år bliver gjort ekstra meget ud af at oplyse især de unge om de nye regler.

»Det er blandt de unge mænd, vi ser mest ulovligt fyrværkeri, og det er også her, vi ser flest skader,« siger hun.

Er du én af dem, som absolut ikke kan vente, risikerer du en klækkelig bøde.

Tager 'lovens lange arm' dig i at fyre fyrværkeri af i den forbudte periode, koster det dig mellem 500 og op til flere tusinde kroner.

Og én ting er bøden. Noget helt andet er det eventuelle erstatsningsansvar, du står med, hvis du kommer til at skade nogen med dine raketter og/eller romerlys. Du hæfter nemlig selv for eventuelle erstatningskrav. Din forsikring dækker ikke, hvis du bruger ulovligt fyrværkeri, er fuld eller bruger krudtet forkert.

Læs mere om den erstatningsmæssige side af sagen på forsikringsoplysningen.dk.

Du kan læse mere om den nye fyrværkerilov på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.