Uforudsigeligt: DMI har fået sværere ved at ramme rigtigt i vejrudsigterne.

De sidste år har været svære for DMI’s spåkoner og -mænd. Således ramte de i 2008 rigtigt på 81 pct. af dag fem i en syvdøgnsprognose, et tal, som er faldet år for år, og lander på 71 pct. i 2011.

Vilde og uforudsigelige somre trækker meget ned i tallene, forklarer Knud-Jacob Simonsen, sektionsleder hos DMI.

- Juli 2011, hvor vi havde skybruddet, var rigtig svær at forudsige - da var vi helt nede på 58 pct. for dag fem i en vejrudsigt for syv dage. Og juli året før, 2010, hvor det også var meget ustadigt, der er vi helt nede på 50 pct., hvilket er det dårligste, jeg kan se, så langt mine tal rækker, siger han.

De modeller, DMI benytter til at forudsige vejret, har simpelthen haft svært ved at indfange de mange udsving, forklarer Knud-Jacob Simonsen.

Tuner modellerne

- Vi prøver hele tiden at fintune vores modeller. Men i hele Norden har man faktisk haft problemer med at forudsige vejret det sidste par år netop på grund af meget ustadigt vejr.

Naturligt nok er forudsigelser, der kun går tre dage frem, mere præcise. Her er der således ramt rigtigt på 86 pct. i 2011, blot to pct. under 2008-niveau. Dog viser den umulige sommer i 2010 igen sit ansigt - her er procent-tallet nede at vende ved 81. Forudsigelser, der kun går én dag frem i tiden, har til gengæld ligget stabilt, og i 2011 var 96 pct. korrekte, mens det var 98 pct. i 2008.

Temperaturen er en indikator

Men hvordan kan man egentlig forudsige vejret med 100 pct. sikkerhed? Det kommer an på, hvad man måler.

Knud-Jacob Simonsen forklarer her DMI’s fremgangsmåde.

- Når vi taler om, at vi har ramt en dag med 100 pct., så handler det om den højeste temperatur i størstedelen af landet, og så er det inden for plus/minus to grader. Temperaturen afhænger nemlig af andre faktorer som nedbør og skydække. På den måde er temperaturen en indikator for hele vejrsituationen, siger han.

Om den globale opvarmning har en finger med i det statistiske spil, kan ikke konkluderes på nuværende tidspunkt.

- Sandsynligvis ikke. Vi havde f.eks. også en periode i 90erne med meget ustadigt vejr. Så vi kan ikke fastslå allerede nu, om der er en bestemt udvikling, siger Knud-Jacob Simonsen.

DMI havde i statistikken sin bedste periode fra august 2008 til februar 2009, hvor vejrudsigten for næste dag konsekvent blev ramt med 100 pct.