Praktiserende læger spilder deres tid med at tage imod borgere, der tror, de er dødssyge, efter de har søgt efter oplysninger om symptomer på internettet.

Sådan lyder det fra en række praktiserende læger, Radio24syv har talt med.

- Mange borgere har en uforholdsmæssig stor bekymring for, at de fejler noget alvorligt, fordi de har søgt efter symptomer på nettet, siger Imran Rashid, der er praktiserende læge i København, til Radio24syv.

Han bakkes op af de Praktiserende Lægers Organisation i Region Hovedstaden.

Imran Rashid peger på, at han hver vinter oplever borgere, som frygter, de har lymfekræft, fordi de har været inde på Google og skrive »knude på halsen«.

- Det kan være, de har en knude på halsen, hvilket er fuldstændig normalt i vinterhalvåret. Så går de ind og googler det, og så dukker der en masse søgeresultater op om lymfekræft. Og så dukker de op i min konsultation med frygten i stedet for at vente og se, når forkølelsen har lagt sig, siger Imran Rashid.

Og ifølge lægerne går meget af deres arbejdsdag med at bekræfte, at borgerne er raske.

- Når internettet bliver brugt forkert, og borgernes frygt tager over, skal vi bruge rigtig lang tid til at berolige dem, siger praktiserende læge Anette Skov fra Vesterbro Lægehus til Radio24syv.

Men de mange falske alarm-besøg har en alvorligere konsekvens, mener Imran Rashid:

- Det skaber et ekstra pres på den opgave, vi sidder med. Det er raske mennesker, som, vi skal bekræfte, er raske. Og de tager ofte pladsen i køen fra dem, der rent faktisk er syge og har brug for vores hjælp.

Ifølge sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen er de mange uredigerede informationer på nettet problematiske:

- I og med, at nettet er så tilgængeligt for alle, er der også rigtig mange, der får forkerte oplysninger og ikke kan sortere i dem. Det belaster de praktiserende læger, der skal bruge meget mere tid på konsultationer. Patienterne har på forhånd dannet sig en bestemt mening om, hvordan de vil behandles, og lægerne skal bruge tid på at overbevise dem om, at det, de har fundet på nettet, ikke er relevant, siger han til Radio24syv.

Kjeld Møller Pedersen foreslår, at man markerer de troværdige sider på nettet som sundhed.dk, så borgerne kan se, at det her er en troværdig side.

- Det, vi har behov for, er en slags certificering af de forskellige netsteder. Så er vi sikre på, at den information, borgerne finder, er velovervejet og godkendt, siger han til Radio24syv.