Forsvaret vil give en soldat erstatning i sag om posttraumatisk stress. Det er aldrig sket før.

For første gang nogensinde vil forsvaret give en psykisk syg veteran kompensation for krigstraumer, selvom både Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen siger nej.

- Glædestårerne løb ned af mine kinder, da jeg læste brevet. Det betyder uendeligt meget for mig, at der endelig er nogen, der tror på min historie, siger 37-årige Ruben Johansen, der i dag er førtidspensioneret konstabel, til Avisen.dk.

Som 21-årig var han i krig på Balkan. Afrevne lemmer, konstante trusler fra serberne og sprængfarlige minefelter gjorde ham syg. Siden har fem læger og en psykolog uafhængigt af hinanden givet ham diagnosen posttraumatisk stress.

Det er en psykisk arbejdsskade, som forsvaret nu anerkender, selvom både Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen igennem tre år hårdnakket har nægtet at udbetale en erstatning til krigsveteranen.

I brevet til Ruben Johansen skriver forsvaret sådan her:

"Forsvarets Personeltjeneste finder, at pågældendes nuværende psykiske problemer er opstået grundet de oplevelser, denne har været udsat for under udstationeringen tilbage i 1996 i Bosnien."

Soldatens advokat, Mads Krøger Pramming, siger om udsigten til erstatning:

- Det er både modigt og sympatisk, at forsvaret ikke bare vælger den nemme løsning og læner sig op ad Arbejdsskadestyrelsens vurdering.

Arbejdsskadestyrelsen vil ikke udtalte sig om Ruben Johansens sag. Og så længe hans klage ikke er færdigbehandlet i Ankestyrelsen, vil styrelsen heller ikke uddybe, hvorfor styrelsen afviser en psykisk arbejdsskade, som forsvaret anerkender.

/ritzau/