Foreningen Forældre og Fødsel anbefaler mødre at amme børn op til seks år. Sundhedsstyrelsen vil ikke sætte en anbefalet aldersgrænse.

Foreningen Forældre og Fødsel ønsker at bryde tabuet om langtidsamning og anbefaler mødre at amme børn over to år - og gerne op til seks år. Det skriver Jyllands-Posten.

»Der er mange kvinder, der ammer deres børn, efter de er fyldt to år. Vi vil gerne sige til de kvinder og resten af befolkningen, at det er helt naturligt og uproblematisk,« siger foreningens formand, Sarah Thomsen, der arbejder som ammerådgiver, til avisen.

Hun fortæller, at mange ikke ønsker at skilte med det, hvis de ammer barnet efter etårsalderen, »hvilket gør mange mødre til skabsammere«.

Formand for Børne- og Familiepsykologisk Selskab Maria Nannestad mener heller ikke, at man kan sætte en aldersgrænse for amning.

»Jeg kan sagtens forestille mig en forældre-barn-relation, hvor man ammer sit seksårige barn, uden at man holder det fast på en usund og unaturlig måde,« siger hun til avisen.

Professor i børne- og socialpsykologi Per Schultz Jørgensen, der er tidligere formand for Børnerådet, mener derimod ikke, at det er sundt for et barns udvikling at blive ammet, efter det er fyldt to år:

»Det er i den grad en barriere imod en selvstændiggørelse, som slet ikke kan være med til at fremme et barns oplevelse af at stå på egne ben«.

Sundhedsstyrelsen har ikke anbefalinger for, hvornår man bør stoppe med at amme sit barn.

»Man kan fortsætte, så længe mor og barn ønsker det. Det er et bevidst valg, at Sundhedsstyrelsen ikke har sat en øvre grænse, hvilket primært er af hensyn til kultur- og traditionsforskelle,« siger Tatjana Hejgaard, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Chefpsykolog og klinikchef på Rigshospitalets Klinik for Psykologi, Pædagogik og Socialrådgivning Svend Aage Madsen påpeger, at der ikke er foretaget forskning, der viser de psykologiske og udviklingsmæssige konsekvenser af langtidsamning, hvorfor det i hans overbevisning er problematisk, at Sundhedsstyrelsen overhovedet kommer med anbefalinger på noget, der ikke er videnskabeligt belæg for:

»Man kunne sagtens forestille sig, at der kunne opstå nogle psykologiske skader på barnet, men det er ikke rigtigt blevet undersøgt. Hvis langtidsamning er en trend, så synes jeg, at det er vigtigt at undersøge«.