Formanden for FN's Klimapanel efterlyser flere kendsgerninger i medierne om følgerne af stigende havvandstand.

Allerede i dag lider mennesker i lavtliggende stater under stigende vandstand i havet. Chefen for FN's Klimapanel (IPCC), dr. Rajendra Pachauri, ser derfor med stor alvor på nye advarsler fra Arktisk Råd om havstigninger på 90-160 centimeter inden år 2100.

- For nylig var jeg i Guyana, et land, som ingen taler om, men som har en lang kystlinje med mure, for en stor del af landet ligger under havets overflade.

- Ved højvande skyller vandet allerede nu over muren og oversvømmer en masse hjem og gør stor skade. Så hvis vi får havstigninger på en halv eller en hel meter, kan man forestille sig, hvad det betyder for forskellige dele af verden, siger Pachauri til Ritzau.

Han peger på lande i det sydlige Stillehav, hele Caribien, Bangladesh og "selv dele af Nordamerika".

- Tiden er kommet til, at civilsamfundet og medierne bringer disse fakta frem. For i deres fravær opstår et vakuum, som bliver fyldt op af disinformation, advarer Klimapanelets formand, som er til konference i København.

IPCC's fjerde statusrapport fra 2007 er blevet kritiseret for ikke at medtage afsmeltningen af vand fra Grønlands indlandsis og klodens gletsjere.

Forskerne indregner alene effekten af, at vandet i oceanerne udvider sig, når luften bliver varmere - og når derfor frem til en havstigning på "kun" 18-59 centimeter inden år 2100. Den ny vurdering fra eksperterne i Arktisk Råd er altså omtrent det tredobbelte.

- Nogle kritiserer os for ikke at være slagkraftige nok, andre for det modsatte. Men alt, hvad der publiceres, bliver taget i betragtning i vores femte rapport i 2013, forsikrer Rajendra Pachauri.

Han peger på, at udledningen af drivhusgasser skal toppe senest i 2015, hvis verdens lande vil holde løftet fra klimatopmødet i København om at holde opvarmningen på 2-2,4 grader.

- Så den bydende nødvendighed er klar. Heldigvis sker der meget rundt om i verden. Lokalsamfund, virksomheder og lande skal ikke vente på en global aftale, siger Pachauri.

Udenrigsministrene i de arktiske lande mødes den 12. maj til møde i Nuuk, hvor den ny rapport fra Arktisk Råds overvågningsprogram (AMAP) skal diskuteres.

/ritzau/