Vejen væk fra afhængighed på gmo-afgrøder er en halvering af svineavlen, så jorden bruges til at producere menneskeføde, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Danmarks Naturfredningsforening vil halvere den danske svineproduktion uden at formindske Danmarks produktion af fødevarer.

I Danmark bruges 80 til 85 procent af landbrugsjorden til husdyrfoder. Ifølge en analyse fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) vil en halvering af svineproduktionen frigøre omkring 270.000 hektar jord til natur. Men der kan stadig produceres mad til de cirka 16 millioner mennesker, som Danmark i dag brødføder her og i udlandet.

Udspillet fra DN kommer efter et forslag fra EU-Kommissionen om, at EU's medlemslande helt frit kan afgøre, om genmodificerede afgrøder må dyrkes i deres land. Forslaget skal sætte en stopper for den ophedede debat om gmo-debat, der i årevis har splittet EU.

- De danske landmænd har intet at vinde på at dyrke gensplejsede afgrøder, mens Danmarks position som verdensmester i økologisk landbrug bliver truet. I det lange løb vil det være meget svært for økologiske og genmodificerede afgrøder at dyrkes side om side, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i DN.

Et klassisk forsvar for gmo lyder, at det sikrer fødevareforsyningen for jordens stadig flere mennesker. Men ifølge DN's nye analyse er en mindre bestand af husdyr den vigtigste komponent i fremtidig fødevaresikkerhed.

Svinekødet og ikke mindst foderet til svinene skal erstattes af korn og grøntsager som direkte menneskeføde uden en dyr mellemstation i dyremaver. Tallene er udregnet efter en forudsætning om, at jorderne dyrkes økologisk.

- Vi skal målrettet arbejde for, at Danmark bliver foregangsland som en klimaneutral, miljødygtig og naturrig landbrugsnation med kvalitets fødevarer. Det kan vi ligefrem brande os på, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

/ritzau/