Regeringen udskylder lovforslaget om at øremærke 12 ugers barsel til mænd. Fagbevægelsen raser og beskylder regeringen for løftebrud.

Der er lange udsigter til, at nybagte fædre får lov til at tilbringe tre måneders øremærket barsel med deres lille ny. Regeringen har nemlig sat lovforslaget om 12 ugers øremærket barsel til mænd på stand-by, skriver Ugebrevet A4.

Beskyldninger om løftebrud hagler ned over regeringen fra fremtrædende topfolk i fagbevægelsen, og næstformand for fagforbundenes organisation, LO, Lizette Risgaard, lægger ikke skjul på sin skuffelse over, at regeringen har udskudt og måske helt dropper øremærket barsel til mænd.

- Det står jo sort på hvidt i regeringsgrundlaget, at regeringen vil reservere op til tre måneder af den samlede barselsorlov til mænd. Og da Socialdemokraterne, SF og Radikale var i opposition lagde de meget vægt på, at de ville sikre mændene flere barselsrettigheder. Derfor er det fuldstændig uforståeligt, at man ikke fremsætter lovforslaget nu, siger hun til Ugebrevet A4.

Skuffelsen er også tydelig hos Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.

- Jeg har altid forstået, at det her var en mærkesag for Socialdemokraterne, og de har tidligere fremsat forslag om at øremærke barsel til mænd. Derfor undrer det mig virkelig, at regeringen ikke sender et klart signal om, at fædre også har rettigheder i forhold til barsel, og at det her ikke bare er noget, man overlader til frivillighed og den enkelte familie, siger hun.

Samme ordlyd kommer fra Danmarks største fagforbund, 3F, der organiserer ufaglærte og lavt uddannede lønmodtagere, og forbundssekretær Claus Jørgensen udtrykker stor frustration.

- Vi havde virkelig sat næsen op efter, at nu skulle håndværkerne ude på byggepladserne og lagerarbejderne på virksomhederne endelig have rettigheder i forhold til at få mere tid sammen med deres nyfødte børn, siger han og understreger samtidig, at hvis regeringen sikrer barsel til mænd, vil det bane vejen for at udligne lønforskellen mellem mænd og kvinder.

Næstformand i landets næststørste fagforbund, HK, Mette Kindberg, kalder det »bundærgerligt«, at regeringen ikke fremsætter lovforslaget nu.

Men fagbevægelsen kan tage det helt roligt, forsikrer beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), for regeringen skal nok gennemføre øremærket barselsorlov til mænd - på et tidspunkt.

- Vi tager nu de første skridt ved at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal afdække overenskomsternes bestemmelser om ret til løn under barsel og flere andre ting. Barselsorlov har stor betydning for den enkelte familie, og vi skal også se på sammenhængen mellem familie- og arbejdsliv, siger hun.

Mette Frederiksen fortæller til Ugebrevet A4, at arbejdsgruppen bliver nedsat i løbet af efteråret, og at repræsentanter fra arbejdsmarkedet inviteres med som parter.