KØB PLUS!

Ekspert: Lance øger presset på Riis

Armstrongs indrømmelse er med til at forstærke kravet om en forklaring fra en foreløbigt tavs Bjarne Riis, mener cykeleksperten Alex Pedersen, der selv har været sportsdirektør for Riis.

Lance Armstrongs forventede indrømmelse af dopingmisbrug strammer tommelskruerne på Bjarne Riis. Sådan lyder analysen fra en cykelekspert, der mener, at Lance Armstrongs åbenhjertige interview forstærker kravet om en forklaring på Bjarne Riis.

Den danske holdejer har indtil videre ikke kommenteret på de påstande, som Tyler Hamilton i efteråret rettede mod Bjarne Riis i bogen 'Det hemmelige løb'.

- Det her kan selvfølgelig godt være med til at forstærke presset på Riis, siger Alex Pedersen, cykelekspert og forhenværende sportsdirektør for Bjarne Riis.

Ifølge ham er Lance Armstrongs indrømmelse med til at tilføje troværdighed til Tyler Hamiltons bog. Bogen handler primært om Tyler Hamiltons karriere som cykelrytter tæt på Lance Armstrong.

Her beskriver Tyler Hamilton blandt andet, hvordan dopingmisbruget på cykelholdet US Postal foregik. I bogen er kapitlet om Bjarne Riis kun en lille del af den samlede fortælling. Når hoveddelen af bogen tilsyneladende er sand, bakket op af Armstrongs egen indrømmelse, stiger sandsynligheden for, at påstandene om Bjarne Riis også er sande.

- Jeg har også læst Tyler Hamiltons bog, og jeg vil sige, at de ting der står i bogen er meget detaljerede. Man har svært ved at tro, at der er noget om det hele. Men hvis Armstrong kommer med den indrømmelse, som alle tror, så har Tyler Hamilton i hvert fald ramt rigtigt på den del af bogen. Om det andet så er sandt, det skal jeg lade være usagt, siger Alex Pedersen.

Tyler Hamilton beskriver blandt andet, hvordan Bjarne Riis introducerede ham for dopinglægen Eufemiano Fuentes, og meget interesseret spurgte til, hvordan de gjorde på Lance Armstrongs meget succesfulde cykelhold.

Alex Pedersen bliver ikke overrasket, hvis Lance Armstrong vælger at vidne mod en eller flere for selv at få nedsat sin straf.

- I løbet af de sidste tre måneder er han langsomt blevet verdens mest ensomme mand. Forstået på den måde, at der ikke er nogen, der vil røre ved ham. Der er ingen, der gider høre på ham og hans foredrag, han kan i det hele taget ingenting. Han er låst og stemplet. Jeg tror, det her drejer sig om, at han gerne vil leve et fornuftigt liv i sine sidste 50 år. Så har han nok regnet på, at en indrømmelse risikerer at koste ham en pose penge, men hankan stadig leve et godt liv, hvis han indrømmer.

- Jeg tror ikke det er nok til at han får tilgivelse. Han har om nogen kørt en meget aggressiv politik overfor dem, der har antydet eller insinueret, at han har haft fingrene nede i den forkerte vitamindåse. Derfor tror jeg der er mange, der vil sige, at han får svært ved at blive tilgivet for den her. Han har været bedre til at skaffe fjender end venner. Når sådan noget sker, så er det højt at flyve og dybt at falde for Armstrong. Der står næppe mange, der er klar til at samle ham op. Men hvis han er klar til at vidne mod andre, så kan det være, han får en strafnedsættelse.

Talkshowværten Oprah Winfrey interviewede natten til tirsdag dansk tid Lance Armstrong.

- Ordet følelsesladet beskriver ikke, hvor intenst det var og hvor svært han havde ved at tale om det her. Og alle de folk, der har spekuleret i, om han går den vej og begynder at snakke om alle de ting... jeg tror, man efter at have set programmet vil tænke, at han leverede varen. Det gjorde han virkelig, siger Oprah Winfrey, der var direkte på i tv-stationen CBS' morgenshow.

Interviewet, der bliver sendt i to dele, er planlagt til at blive vist første gang natten til fredag.

Armstrongs hold som rytter

Motorola:    1992–1996

Cofidis:    1997

US Postal:    1998–2004

Discovery Channel:     2005

Astana:     2009

Team RadioShack:     2010–2011