Kolonihavehuse er populære som aldrig før, og priserne følger med. De dyreste haveforeningshuse koster nu flere millioner kroner.

Engang var kolonihaver et fristed, hvor byens arbejdere kunne få sig en lille grøn nyttehave og et tilhørende træskur, uden at det skulle koste det store.

I dag har de traditionelle haveforeninger ændret karakter. Flere og flere luksuriøse kolonihavehuse skyder frem, og hvis man insisterer på en beliggenhed nogenlunde tæt ved byen, skal man have rigtig mange penge på kontoen. Eller stå på venteliste i årtier.

For nylig blev Danmarks dyreste kolonihavehus sat til salg for en pris, der ikke ligefrem signalerer billige håndbajere, gamle havehynder og joggingtøj: 4.250.000 kr.

Til gengæld får køberen da også ’hele’ 60 kvadratmeter bolig, 300 kvadratmeter grund og udsigt til voldgraven ved Kastrup Fort på Amager.

Ejendomsmægler Preben Larsen, der er indehaver af Amager Bolig, har i de seneste år mærket den kraftigt stigende efterspørgsel på kolonihavehuse.

»Det rykker helt vildt lige nu, det er kun gået frem år efter år. Vi har i øjeblikket 368 købere stående til kolonihaver, og de bliver revet væk, når de kommer til salg. Vi har lige sat et hus til salg til 1,1 million kr., der stort set er til nedrivning,« siger ejendomsmægler Preben Larsen, som tilføjer, at mange købere vælger at rive det gamle hus ned for at bygge nyt.

Fremlejer og bor i kolonihaven

Mange af de nybyggede huse har eksempelvis to soveværelser, hems, køkken-alrum og badeværelse.

Det er især unge børnefamilier, der rykker ind i kolonihave-foreningerne, forklarer han.

Flere vælger en løsning, hvor de bor i kolonihaven i det meste af sommerhalvåret, mens lejligheden fremlejes til f.eks. studerende eller turister.

»Der er en del unge mennesker, som flytter ud af deres lejlighed, og så bor de hele sommeren i kolonihavehuset. Ved at fremleje deres lejlighed får de råd til at betale for kolonihaven,« siger Preben Larsen.

Vil man have fingre i noget lidt billigere, må man enten acceptere en lang afstand til byen eller f.eks. støjgener, forklarer Preben Larsen: »Ude ved Kastrup, hvor der er meget flystøj, kan du fået noget til 300.000-400.000 kr., men så kan du også vinke til piloten, for han hænger lige oven over din haveforening.«

Alt bliver solgt

I de seneste år er flere haveforeninger blevet godkendt til helårsbeboelse, heriblandt Hf. Engly på Amager, der blev etableret i 1935. Foreningen lejer grunden af Københavns Kommune, og så køber beboerne husene i fri handel.

»Vi har aldrig noget stående tomt. Der er ikke nogen problemer med at sælge husene, næsten uanset hvilken stand, de er i,« siger formand Kresten Thomsen.

Han fortæller, at mange af de traditionelle kolonihaveforeninger, som er baseret på leje, har ekstremt lange ventelister.

»Det er jo dødpopulært at have sådan en kolonihave, når man bor i lejlighed i indre by,« siger Kresten Thomsen.