Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Fredag aften bød på et nyt koncept i 'X Factor', '5 Chair Challenge', hvor flere deltagere nådesløst blev ekspederet ud af konkurrencen. Et tiltag, dommer Lina Rafn frygtede ville udløse en ny krig mellem de tidligere kamphaner, Thomas Blachman og Remee.

»Det er en syg hjerne, der har fundet på det her,« lød det fra Lina Rafn i løbet af fredagens afsnit, da dramaet var på sit højeste.

Det kvindelige islæt i 'X Factor's potente dommertrio indtog hovedrollen fredag aften, da det var hendes deltagere i kategorien 23+, der skulle prøve kræfter med '5 Chair Challenge' - en kamp om fem stole på scenen, der var lig med en adgangsbillet til næste runde.

Lina Rafn skulle barbere ti deltagere ned til fem, og det blev Sophia, Nanni, René, Peter og Jógvan, som slap gennem nåleøjet. Det foregik ved, at de hver især skulle ind at præstere foran dommere og publikum.

Da alle fem stole var besat, var der stadig flere deltagere, som skulle ind at synge. De kunne stadig få en stol, for Lina Rafn havde mulighed for at smide en af de siddende deltagere væk fra stolen og ud af 'X Factor'. En mulighed, hun benyttede sig af tre gange, da hun ekspederede Malene, Sarah og Rie ud - efter de havde fået en plads i stolen.

'X Factor' kører i år på ottende sæson, og målt på seertal er der ikke den store metaltræthed at spore. Premiereafsnittet fra 2. januar havde over 1,6 million seere og bankede DRs fiktionsflagskib 'Arvingerne', Dronningens nytårstale og TV2s talentsatsning 'Danmark har talent'.

»Jeg var mere bange for '5 Chair Challenge', end jeg havde grund til. Min frygt gik på, at jeg var bange for at tage fejl. Du har et meget mindre grundlag at barbere feltet ned til fem på end på den normale bootcamp,« siger Lina Rafn og fortsætter:

»Jeg synes faktisk, at resultatet blev det modsatte. Du når ikke at overtænke tingene, men går med dit instinkt. Min anden frygt var, at der allerede dér ville gå kalkuleret spil i den blandt dommerne. Det kan også godt være, at det var sket i sæson et eller to. Men vi er et team nu, og vi er alle tre meget interesserede i, at vi får de bedste med,« siger Lina Rafn.

Dommerkrig for åben skærm

Det er især Thomas Blachman og Remee, som før har haft for vane at bekrige hinanden med velkalkuleret taktik og giftige verbale stikpiller. Det kulminerede i 2009, da Lina Rafns sangerinde, Linda Andrews, løb af med sejren.

Ifølge Thomas Blachman var forholdet til Remee kravlet helt ned under frysepunktet efter sæson to, og der skulle gå flere år, inden jazz-virtuosen og popsnedkeren talte sammen igen:

»Vi blev pisse uvenner af alle mulige grunde. Meget, meget velberettigede grunde. Så der blev en form for indædt, knap så charmerende energi, og det gik fra at være ufattelig sympatisk til ufattelig usympatisk,« forklarede Thomas Blachman i første afsnit af denne sæsons 'X Factor'.

Sæson to markerede et foreløbigt farvel til den oprindelige dommertrio, der varede indtil 2014. Ifølge Lina Rafn skal forklaringen på Remees og Thomas Blachmans forhold findes i et spændingsmættet krydsfelt mellem kærlighed og en ofte afgrundsdyb musikalsk forskellighed:

»Jeg tror, at Remee og Thomas har sådan nogle cyklusser i deres venskab, der jo går meget længere tilbage end 'X Factor'. De elsker hinanden, sparrer med hinanden og diskuterer. Og så får de bare nok og skal have en pause,« siger Lina Rafn.

»De ting, de er uenige om, tror jeg aldrig, de bliver enige om. De har diskussioner, der aldrig ender. En gang imellem kan jeg hoppe ind i den og være med, og så kan jeg gå ud, når jeg får nok. Senere kan jeg kigge til dem, og så er de stadig i gang,« fortæller Lina Rafn.

Hun sidder nu tilbage med sine fem deltagere over 23 år, der skal med til bootcampen. Remee har fået de unge, og Thomas Blachman har fået grupperne.

Andre læser også