Han kan få folk til at krumme tæer med sit komiske talent, men som ung holdt han komikerdrømmen for sig selv.

København. Han har markeret sig på den danske underholdningsscene i årevis og fået danskerne til at knække sammen af grin i rollen som både pinlig og komisk i successerien "Klovn".

Frank Hvam har fra en tidlig alder vidst, at komikergenet lå gemt i ham, og han drømte allerede som ung om at gøre det til sin levevej.

Men i mange år var det noget, han ikke turde sige højt.

- Da jeg voksede op, sagde jeg, at jeg ville læse historie eller til dyrlæge, selv om jeg inderst inde gerne ville være skuespiller, siger Frank Hvam.

- Men det turde jeg ikke at sige højt dengang. Det havde været "livsfarligt", når man som jeg boede på landet mellem Viborg og Randers.

- Det handlede selvfølgelig mest om mit eget manglende mod, men hvis jeg havde sagt det højt, havde jeg stemplet mig selv som en freak og en urealistisk drømmer, siger Frank Hvam, der faktisk nåede at læse tre år på dyrlægestudiet, før han sprang ud som komiker.

Frank Hvam voksede op langt ude på landet i et lille samfund, hvor hele hans verden var samlet inden for en radius af få kilometer.

Nyheder fra den store verden fik man fra tv'et, og alt der lugtede bare en smule internationalt kunne med komikerens egne ord få folk til at falde på halen.

- Vi var benovede, hvis folk kunne tale forståeligt engelsk, siger han.

Det satte sit præg på ham.

- Jeg voksede op i trygge og lykkelige rammer, omgivet af gode mennesker, men i sådan et lille samfund, var det svært at snakke højt om sine drømme.

- Havde man en individuel tankegang, blev det set mere som en trussel end en gave. Flamboyant opførsel kunne ses som en trussel mod fællesskabet, siger komikeren.

Det har heldigvis ændret sig, mener han.

- I dag er danskere, der vil noget, langt mindre afhængige af, hvad andre danskere mener, end de var for 30 år siden, siger komikeren.

Selv oplevede han, hvor svært det var at fortælle forældrene, at han ville jagte en karriere i underholdningsbranchen.

- Da jeg sagde til mine forældre, at jeg gerne ville være standupkomiker, kunne jeg ikke have sagt noget værre - måske lige undtaget, hvis jeg havde sagt, jeg ville være kriminel, siger spasmageren.

- I dag bliver den slags meget bedre modtaget, tror jeg. Måske endda bedre modtaget, end hvis man sagde, at man ville være elektriker, hvilket jeg synes er bizart, siger komikeren.

Frank Hvam er nu aktuel i filmen "Dan Dream", som han står bag sammen med kompagnonen Casper Christensen. Filmen foregår i Danmark i starten af 1980'erne og handler om en gruppe pionerer, som drømmer om at skabe verdenshistorie.

"Dan Dream" får premiere 30. marts. På rollelisten er også Mia Lyhne, Lars Hjortshøj og Magnus Millang.

/ritzau/FOKUS