Storbritannien anklager Rusland for at nægte inspektører adgang til Douma. Rusland afviser anklagen.

Haag. Inspektører fra Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) er endnu ikke kommet i gang med at undersøge, om den syriske by Douma har været udsat for et kemisk angreb.

Det kom frem på et krisemøde i OPCW. Mødet udviklede sig til en skænderi mellem Storbritanniens delegation og forskellige russiske diplomater om årsagen til de manglende undersøgelser.

Søndag skulle inspektører fra OPCW være taget til Douma. Det er ikke sket. De befinder sig i stedet i Damaskus, hvor de har befundet sig siden lørdag.

Ifølge den britiske delegation i OPCW er inspektørerne blevet nægtet adgang til Douma af Rusland og det syriske regime. Det skriver delegationen på Twitter.

Den anklage afviser Ruslands viceudenrigsminister ifølge det russiske nyhedsbureau RIA, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge viceudenrigsministeren er det derimod Storbritannien, USA og Frankrig, der er skyld i, at undersøgelserne ikke er begyndt.

OPCW-inspektørerne skulle have været i Douma søndag, hvis ikke det var for de missil- og luftangreb, som de tre lande udførte på Syrien i weekenden, forklarer ministeren ifølge RIA.

Senere mandag tog diskussionen en ny drejning.

En unavngiven russisk diplomat fortalte nyhedsbureauet AP, at OPCW manglede et FN-mandat for at gennemføre undersøgelserne.

Den udlægning var Storbritanniens delegation uenig i ifølge Reuters. Den mente, at FN allerede har godkendt undersøgelser.

Lørdag ankom OPCW's fact finding mission til Damaskus med henblik på at tage til Douma, der ligger øst for hovedstaden. OPCW's hold er inviteret af det syriske regime.

Såfremt der findes indikationer på brug af kemiske våben, har OPCW ikke mandat til at udpege, hvem der har brugt dem.

OPCW er baseret i Haag i Holland. Organisationens formål er at gennemføre den konvention om kemiske våben, der trådte i kraft i 1997.

Siden 2014 har organisationen haft fact finding mission i Syrien.

/ritzau/