I den omfattende sag om fusk og fifleri med den såkaldte Libor-rente er tre finansfolk blevet dømt efter 11 ugers retssag.

Endnu et kapitel i den opsigtsvækkende historie om rentefifleri for milliarder af kroner i finansverdenen er tilendebragt, efter at tre tidligere ansatte i en britisk storbank mandag aften er blevet dømt i Storbritanniens hovedstad, London.

Den mest erfarne bankfolk af tre dømte er Jay Merchant (45), der blev dømt af enig jury, imens de to øvrige Jonathan Mathew (35) og Alex Pabon (38) blev dømt med ved en flertalsdom.

De tre tidligere Barclays-ansatte fik ifølge Reuters deres dom ved retten i Southwark Crown i millionbyen for at have været en del af en sammensværgelse, der skulle sikre sig selv gevinster ved at spekulere i at fikse den såkaldte Libor-rente.

Libor-renten bestemmes ved, at række banker melder lånepriserne ind, og så bliver der udregnet en slags referencerente, der bliver udslagsgivende for, hvad almindelige mennesker betaler i rente på deres lån.

Faktisk er den målestok for finansielle kontrakter så som lån for op mod 450.000 milliarder dollar. Derfor er det næsten selvsagt, at snyd med Libor er en alvorlig sag ikke bare for nogen få, men for et helt samfund.

Det var af samme årsag, at den tidligere Citigroup og UBS-ansatte Tom Hayes sidste år i august blev idømt 14 års fængsel, der dog blev reduceret til 11 års fængsel efter en appeldom.

»Hovedemnet i den her sag er uærlighed,« siger David Green direktør i den britisk pendent til Bagmandspolitiet (SØIK) The Serious Fraud Office (SFO) om domfældelserne.

Tilbage i januar blev fem andre tiltalte i sagen dog alle renset, de stod anklaget for at have hjulpet Hayes i sin udåd.

Med dommene mandag er i alt fem bankfolk i London blevet hængt op på sagen, der har skabt mistillid til den finansielle sektor og kostet banker bøder for i omegnen af 60 milliarder danske kroner. Flere end 20 finansfolk er dømt verden over i sagen, der for alvor ekskalerede tilbage i 2012, hvor Barclays som den første af ti andre magtfulde banker blev idømt bøder for fiksfakserierne, der menes at have fundet sted op til finanskrisens udbrud i slutnullerne.

Ansatte og banker skulle dog i online-fora på forhånd have klappet af, hvad de hver især meldte ind. På den led har man sat renten, så den blev fordelagtig for de involverede banker og finansansatte.

De tre dømte ventes at få deres strafudmåling senere på ugen. Over for Reuters afviser Barclays at kommentere dommene.