Som den første amerikanske by har San Francisco indført forbud mod, at politiet kan bruge ansigtsgenkendelse.

San Franciscos bystyre har tirsdag vedtaget ny lovgivning, der blandt andet gør det ulovligt for byens politi at benytte sig af ansigtsgenkendelse.

Byen på den amerikanske vestkyst bliver dermed den første i USA, der indfører et forbud mod en teknologi, der er i hastig udvikling.

- Det her handler om at sige, at vi godt kan have sikkerhed uden at være en sikkerhedsstat. Vi kan godt have et godt politi uden at være en politistat, siger byrådsmedlem Aaron Peskin, der har kæmpet for lovforslaget.

- Det går ud på at opbygge tillid hos lokalsamfundet ved at tilbyde dem information og ikke ved brug af Big Brother-teknologi, siger han.

Begrebet Big Brother bruges om et ekstremt overvågningssamfund, hvor staten holder øje med borgernes mindste bevægelser.

San Franciscos forbud mod politiets brug af ansigtsgenkendelse er en del af en mere generel lovgivning om brugen af overvågningsteknologi i byen.

Fremover kræves det, at politiet og andre kommunale afdelinger udformer retningslinjer og søger om tilladelse til brugen af overvågning.

Forbuddet rammer dog ikke lufthavne og havne. Det begrænser heller ikke privat brug eller brug hos virksomheder.

Lovgivningen blev stemt igennem med otte stemmer for og en enkelt imod.

Den eneste, der stemte imod, var den tidligere anklager Catherine Stefani.

- Jeg er bekymret over, at man politiserer de her beslutninger, siger hun.

Forud for vedtagelsen af loven udsendte Fonden for Informationsteknologi og Innovation - en tænketank baseret i Washington - en udtalelse.

Her kritiserer den San Franciscos planer om den nu vedtagne lovgivning og understreger, at teknologi gør politiets arbejde billigere og hurtigere.

- Et forbud mod ansigtsgenkendelse vil betyde, at San Francisco hænger fast i forældet teknologi, lyder det fra tænketanken.

/ritzau/AP