Regeringen i Etiopien forventer, at et nyt forbrændingsanlæg dagligt vil omdanne 1400 ton affald til energi.

Addis Abeba. Etiopien har i weekenden indviet et stort forbrændingsanlæg i hovedstaden og millionbyen Addis Abeba.

Anlægget skal omdanne store mængder affald til energi, og det er det første af sin slags i Afrika. Det oplyser regeringen og det britiske selskab Cambridge Industries, som står bag projektet, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Regeringen forventer, at mindst 1400 ton affald dagligt vil blive omdannet til energi.

Forbrændingsanlægget er placeret i nærheden af den gigantiske affaldsplads Koshe. Affaldspladsen kollapsede i marts sidste år i et jordskred og tog livet af flere end 110 mennesker.

Under indvielsen søndag sagde landets præsident, Mulatu Teshome, at Etiopien "i højere grad end tidligere har investeret i vedvarende energi som sollys, vind, nedbør og jordvarme".

Der bor flere end fire millioner mennesker i Addis Abeba.

Projektet med at omdanne skrald til energi begyndte i 2015 og har kostet op mod 118 millioner dollar. Det svarer til cirka 772 millioner kroner.

Til sammenligning blev de første store forbrændingsanlæg i Danmark indviet omkring 1970, hvor mængden af affald steg betydeligt.

Ifølge hjemmesiden affald.dk blev langt det meste affald i 1960'erne deponeret på lossepladser uden beskyttelse. Og i modsætning til nutidens affaldspladser var de ikke beskyttet mod nedsivning af stoffer til jord og grundvand.

Affaldspladser som Koshe i Etiopien tiltrækker desuden rotter, måger og fluer, hvilket gør, at mange ikke ønsker at bo i nærheden af pladserne.

De seneste årtier er der i Danmark blevet brændt knap 80 procent af affaldet fra husholdningerne. Energien fra affaldet erstatter andre former for energiproduktion.

I 2013 lagde danskerne seks procent af affaldet til affalds- og lossepladser. I samme periode smed Kroatien 94 procent af affaldet på såkaldte affaldsdeponier, mens 53 procent af affaldet i Irland blev dumpet på deponier.

/ritzau/