Der var bål og brand på amerikanske ambassader, og »Stars and Stripes« blev revet ned, da urolighederne i kølvandet på Muhammed-filmen fortsatte og bredte sig til flere lande.

Den egyptiske præsident, Mohamed Morsi, havde opfordret til fredelige protester over den islam-kritiske film »Innocence of Muslims«. Den opfordring blev ikke fulgt. Hverken i Egypten, i de andre nordafrikanske lande eller i Mellemøsten, hvor der var protester fredag.

Balladen, der startede med drabet på ambassadør Christopher Stevens og tre andre amerikanere i Libyen tirsdag, fortsatte fredag i Cairo og Yemens hovedstad, Sanaa, og spredte sig til blandt andet Tunesien, Sudan, Libanon, Qatar og Nigeria.

I Cairo gik det løs allerede før fredagsbønnen, hvor cirka 1.000 demonstranter ifølge Berlingskes korrespondent på stedet samledes foran USAs ambassade og overdyngede den med sten. Det egyptiske sundhedsministerium oplyser, at mindst 15 demonstranter blev såret i kampe med politiet.

Mens Mohamed Morsi har forsøgt at dæmpe gemytterne, så var det ikke alle, der havde samme mål ved fredagsbønnen i Cairo.

- De, der producerede filmen, bør blive retsforfulgt og dræbt, sagde sheik Mahmoud Shabaan fra den ultraortodokse Salafi-skole til tilhørerne i al-Nour-moskeen og bar dermed bål til brændet, hvor hadet til USA for alvor er blusset op de seneste dage.

Mahmoud Shabaan understregede dog, at »vi skal udtrykke vores vrede, men på en fredelig måde«.

Vreden brød bogstaveligt talt ud i lys lue i Tunesien, hvor demonstranter forcerede hegnet til USAs ambassade i hovedstaden Tunis, hev »Stars and Stripes« ned fra flagstangen og satte ild til træer på ambassadens område.

En person mistede livet under kampe mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker i den libanesiske kystby Tripoli, hvor en af fastfoodkæden Kentucky Fried Chickens restauranter blev brændt ned. I Sudan lod op mod 10.000 demonstranter vreden gå ud over både den amerikanske, den tyske og den britiske ambassade.

Samtidig fortsatte urolighederne i Sanaa, hvor USA nu har valgt at indsætte marinesoldater fra en anti-terror-enhed.

- Det er dels som et svar på de episoder, der har været i de seneste to dage ved vores ambassade i Yemen, men det er også en del af vores forholdsregler, siger Pentagon-talsmand George Little ifølge Reuters.

Selv om urolighederne er eskaleret de seneste dage, forventer seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Helle Malmvig ikke, at Muhammed-filmen fører til en ligeså voldsom og lang Muhammed-krise, som Kurt Westergaards tegninger gjorde.

- Når det gælder Mellemøsten, så har det arabiske forår givet magten til folk, der ikke er interesserede i, at det her eskalerer. Lederne har fokus på stabilitet, god økonomi og på at få udenlandske investeringer til landet. Og så er de bange for, at militæret kan bruge balladen til et kup, hvis situationen kommer ud af kontrol, siger Helle Malmvig.

Seniorforskeren vurderer, at der er større risiko for, at situationen kommer ud af kontrol i lande som Sudan og Pakistan.

- Her er der nogle regeringer, som synes, det er fint nok. Og der er nogle regionale aktører, som kan bruge det i deres interne spil, så det kommer til at handle om alt mulig andet, siger Helle Malmvig.