En amerikansk forskergruppe har fundet bevis for, at akupunktur hjælper mod kroniske smerter. Forskerne har lavet en stor metaanalyse af 29 undersøgelser af akupunkturens gavnlige virkning.

Det skriver MedPageToday ifølge Videnskab.dk.

Ifølge artiklens forfattere har akupunktur en mere lindrende effekt på flere typer kronisk smerter end både placebo-akupunktur og traditionel behandling. Derfor bør akupunktur være en gyldig terapeutisk behandlingsmulighed.

Læs også på Videnskab.dk: Akupunktur frigiver lokalbedøvende stof

Akupunktur har visse fysiologiske virkninger, der kan bidrage til akut smertelindring, men hidtil har man ikke kunnet identificere mekanismer, der kunne give lindring for kroniske smerter på lang sigt. Derfor har akupunktur længe været "højst kontroversielt" og ikke anerkendt som behandlingsform, ifølge forskerne.
Der er lavet uendeligt mange studier af akupunktur mod smerter, men kvaliteten har været svingende og pålideligheden har været tvivlsom.

For en gang for alle at skabe klarhed over akupunktur effekt på smerter, lavede forskerne fra Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York en individuel patientdata-metaanalyse baseret udelukkende på randomiseret forsøg af høj kvalitet.

De inkluderede forsøg skulle involvere patienter med smerter i mindst en måned, hvor effekten først blev vurderet mindst en måned efter akupunkturbehandlingen startede.

Forskerne samlede de originale rådata fra 29 studier med små 18.000 undersøgte patienter.

Læs også på Videnskab.dk: Rødhårede reagerer anderledes på smerte

- Ifølge undersøgelsen er akupunktur bedre end både behandling uden akupunktur og placebo-akupunktur mod kroniske smerter. Selvom vores data viser, at akupunktur er mere end et placebo, er forskellene mellem rigtig og simuleret akupunktur relativt beskedne. Det tyder på, at andre faktorer end de nålenes effekt har betydning for den terapeutiske effekt, skriver forskerne i den videnskabelige artikel, der er udgivet i tidsskriftet Journal Archives of Internal Medicine.

Placebo-akupunkturen foregik ved, at forsøgspersonerne blev stukket med nåle, der kan trækkes tilbage, eller kun blev stukket i de øverste hudlag, og ikke længere ned som ved rigtig akupunktur.

Smerte kan være svært at måle og sammenligne, men i dette tilfælde har forskerne brugt standardafvigelser, der bruges i statistisk materiale.

Læs også på Videnskab.dk: Akupunktur ER placebo

Patienter med ryg- og nakkesmerter, slidgigt og kronisk hovedpine, der fik rigtig akupunktur havde smerteværdier på henholdsvis 0,23, 0,16 og 0,15 (standardafvigelser) lavere end ved placebo-akupunktur. Det er ifølge forskerne bevis på, at effekten af akupunktur ikke er ren placebo.

I forhold til andre behandlingsformer, var akupunktur endnu mere effektivt. Her var tallene 0,55, 0,57 og 0,42 lavere end de behandlingsformer, sundhedsvæsnet traditionelt behandler med.

Forskerne kalder metaanalysen det mest robuste bevis på, at akupunktur har en effekt på kronisk smerte.

Andre artikler fra Videnskab.dk:
Studerende vil aflive myter om kost og motion på Facebook
Forbløffende smukke billeder fra Hubble gravet frem
Sexede stemmer lyver ikke