Ebbe Skovdahl var den mest vindende træner og generelt en markant figur i Brøndbys historie.

Hans dødsfald natten til fredag efter længere tids kræftsygdom har kastet hundredvis af mindeord og hyldestbeskeder af sig på de sociale medier fra Brøndby-fans og andre aktører i og omkring Superligaen – og sågar fra Storbritannien.

Også de spillere og ledere, som han har arbejdet sammen med, mindes Ebbe Skovdahl – der blev 75 år gammel – som en stor trænerfigur i dansk fodbold. B.T. har fanget tre Brøndby-legender, som sætter ord på Skovdahls betydning.

»Det er jeg sgu ked af at høre. Han var en fantastisk træner,« siger Thomas Lindrup, som var et ungt talent på det stærke 90'er-hold, der vandt DM-guld tre gange under Skovdahl.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Det var jo en stor tid, hvor vi vandt mesterskaber en masse. Vi havde jo mange profiler på holdet dengang og mange landsholdsspillere, så jeg var lidt skrækslagen for, hvad det var for et hold, jeg blev en del af. Han var en træner af den gamle skole, og det var sjældent, at der var fis og ballade til træning. Det gjorde, at jeg havde en følelse af ærefrygt i mig, for han var sød, men også hård. Vi fik virkelig lov at træne igennem, og du fik at vide, når det ikke var godt nok,« fortæller Lindrup til B.T.

Også Mark Strudal har kun sympati tilovers for Ebbe Skovdahl, som spillede en vigtig rolle for den tidligere Brøndby-topscorers gode tid i den gule trøje.

»Det er vemodigt. Jeg har snakket med ham mange gange, siden han var træner for mig i midt-90'erne. Jeg har mødt ham mange gange i Michael Laudrup-loungen på Brøndby Stadion, hvor han trofast kom til hjemmekampene,« siger Mark Strudal, som takker Skovdahl for de ting, han har lært ham som spiller – og nu som træner.

»Han har lavet nogle af de største resultater i Brøndby og skabt et kæmpe fundament for det, Brøndby står for. Han skabte også en god forbindelse til fansene med det gode presspil. Det var godt set af ham. Han gav mig kæmpe tillid, og jeg var glad for at betale tilbage til ham med over 40 mål i 80 kampe,« siger Strudal.

Foto: SØREN BIDSTRUP
Vis mere

En tredje Brøndby-legende, som også har stor respekt for det, Ebbe Skovdahl stod for som træner og menneske, er Ole Bjur, som var en profil for Brøndby fra 1991 til 2001.

»Han har givet klubben en spillemæssig identitet: At spille agressivt, underholdende og intenst. Det vil stå for evigt. Det er noget af det sværeste. Det kan ikke købes for penge. Han er derfor uden for diskussion en af de største i Brøndby,« siger den tidligere midtbanespiller:

»Han var en varm person med stor menneskelighed, stor varme og charme og humor. Men han kunne også sætte sig i spidsen for at bringe Brøndby tilbage til toppen. Så han kunne også tage de hårde belsutninger undervejs,« husker Ole Bjur.

På de sociale medier vælter det ind med mindeord om Skovdahl, der hjalp Brøndby med at hente fire danske mesterskaber, tre pokaltitler hjem til Brøndby og også førte klubben til flere flotte triumfer i Europa, blandt andet sejren over Liverpool på Anfield i 1995.

»Hvil i fred Ebbe Skovdahl. Du satte ikke bare Brøndby højt på danmarkskortet, men Europa blev også bekendt med dit fine arbejde,« skriver fodboldekspert Francis Dickoh på Twitter.

»En af de største og mest vindende trænere i dansk fodbold er død. Det er med stor beklagelse, at vi har modtaget beskeden om, at Ebbe Skovdahl er gået bort i en alder af 75 år. Mange tanker til hans familie og nærmeste. Æret været hans minde,« skriver Dansk Boldspil-Union.

Ebbe Skovdahl mindes også i britiske medier – herunder BBC – og i Skotland af fans af Aberdeen, hvor han var træner i fire sæsoner fra 1999 efter den succesfulde tid i Brøndby.