Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det lugter af guld i FC København efter søndagens 1-0-sejr over FC Midtjylland.

Forspringet er med otte runder igen nemlig på hele ni point, mens FCK bliver ved at holde buret rent – og det er, hvad mesterskaber som regel er lavet af.

Sejren blev hevet i land efter en stærk FCK-indsats, hvor Lukas Lerager blev matchvinder, og Kamil Grabara tog Superliga-rekorden som den målmand, der har holdt buret rent i længst tid i træk nogensinde.

FC København 4-3-3

Den bramfri polak er nu den målmand, der har holdt buret rent i Superligaen længst tid i træk. De seneste syv gange er han nu gået fra banen uden at have indkasseret mål i Superligaen, og det er altså bare imponerende – han bidrog med en strålende redning, da det brændte på i anden halvleg.

I en enkelt situation tidligt i opgøret blev den blonde FCKer rundet noget så alvorligt af FCMs Chilufya, men dørmanden Vavro havde Ankersens ryg. Siden vågnede Ankersen op og fik godt styr på defensiven. Uden at imponere bidrog han med et par fine indlæg, men det var, som om der manglede en vaskeægte ni'er at slå efter i store dele af kampen.

For anden kamp i træk dannede den bomstærke georgier forsvarsduo med Denis Vavro. De to har ikke forcerne i spillet med bolden, men hvad gør det, når man kan losse, vinde hovedstødsdueller og sætte vigtige tacklinger og blokeringer ind. Sikker indsats, der var med til at hjælpe Grabara til rekorden.

Det er heldigt for Edward Chilufya, at tyngdekraften findes. Ellers var FCMeren da sparket til Langbortistan, da Vavro med en syngende tackling af dimensioner satte gang i Parken tidligt i første halvleg. Kampen viste, at Vavro er forsvarsspiller med stort F, for flere gange lavede han frygtelige afleveringer, og han fik også et gult kort for at losse Gustav Isaksen ned efter en mistimet tæmning. Ikke desto mindre valgte FCK-fansene ham som kampens spiller.

Han har måske ladet sig inspirere af Joakim Mæhles succes med at spille som højrebenet på venstrebacken. For Diks var i forrygende spilhumør søndag, hvor han leverede flere farlige offensive aktioner, og han lavede også indlægget til Lukas Leragers 1-0-mål.

Feinschmeckeren fra Fyn vil trods sejren nok ærgre sig lidt i nat. Og det bliver over den forfærdelige plæne i Parken, hvor boldekvilibristen normalt strør om sig med sukkerafleveringer. Han var nemlig langt fra normal klasse, og det kostede flere bolde i fødderne på modspillere og bandereklamer. Til stor og tydelig frustration for den vikarierende kaptajn.

Stage fik en heftig indledning på kampen, hvor han først blev tørret godt og grundigt af Chilufya, inden han misbrugte en kæmpe chance. Med sit garante store arbejde og evindelige lyst til at tage duellerne var han en stor del af årsagen til, at FCK formåede at holde teten i det meste af opgøret. Solid kamp.

Han løber solen sort, ham der. Og derfor er han ofte i feltet, når det er farligt. Det viste han nok en gang mod FC Midtjylland, da han blev matchvinder efter at have vundet en duel med to FCMere midt i feltet. Afslutningen var ganske uortodoks, men den snød David Ousted, og det var nok til at sikre sejren og et forspring på hele ni point i Superligaen.

Han bliver ved med at starte inde, det 16-årige stortalent, men for anden kamp i træk måtte han slukøret blive skiftet tidligt ud. Lige for tiden kommer der for lidt ud af det kæmpe store potentiale, Roony Bardghji uden tvivl besidder, og mod FCM var det på grund af for mange berøringer, der betød, at FCM kom på kroppen af den klejne tekniker. Måske er det tid til en tur på bænken næste gang?

Hold nu op, hvor har den bette spanier bare et vildt niveau. Mod FCM holdt han FCKs mange angribere ude af startopstillingen, og det gav god mening. Han strøg om sig med farlige afleveringer, som holdkammeraterne skulle have scoret på, og han kunne have krydret indsatsen med et flot frisparksmål – sparket sad dog for centralt i målet.

Den nytilkomne FCKer strøg efter sin matchvinder-rolle i debuten mod AaB direkte i startopstillingen i guldbraget. Han var FCKeren med flest chancer, men det var, som om en skrue var løs, for skarpheden manglede – blandt andet på kampens største chance i begyndelsen af anden halvleg. Med vi er ikke i tvivl om, at Claesson kommer til at være en vigtig brik i jagten på guldet.

---

Skiftet ind i stedet for Roony Bardghji efter 58 minutter. Den nigerianske kantspiller er på en måde gået lidt under radaren i FCKs store oprustning over vinteren, men han har altså vist spændende takter flere gange. Det gjorde han også, da han kom ind søndag og leverede flere stærke udfordringer.

Skiftet ind i stedet for Pep Biel efter 76 minutter.

UB

Skiftet ind i stedet for Peter Ankersen efter 87 minutter.

UB

Syv clean sheets i træk og et forspring i Superligaen på ni point ned til FCM. Whats not to like, må Jess Thorup tænke efter kampen, hvor FCM ikke var synderligt farlige. Måske er banen i Parken malurt i bægeret, for den har uomtvistelig indflydelse på FCK-offensivens spil, men han må cykle meget tilfreds hjem fra Parken.

FC Midtjylland 3-4-3

For få måneder siden var han på fodboldpension og kunne bekymre sig om, hvorvidt han skulle bruge dagens første timer på at handle eller gøre rent, og i dag stod han så og lavede mirakelredninger på afslutninger fra en svensk landsholdsspiller i en guldkamp. Men da Lerager passerede ham, var det tydeligt, at der står 37 år på dåbsattesten. Wow, for en langsom reaktion.

Han reddede et skud fra Viktor Claessons skud på mål og lavede en herretackling på Kevin Diks, så man sad og tænkte, at den gamle landsholdsspiller var tilbage. Det var en nydelse at se på, men han skal have et bedre forsvar omkring sig for at vinde kampe som denne.

Han har været helt ude i kulden i lang tid i sin tid som FCM-spiller, og nu var han pludselig styrmand i Erik Sviatchenkos fravær. Så god er han bare ikke, det var tydeligt at se, da Daniel Høegh ikke fik clearet på den bold, som Lukas Lerager på mærkværdig vis dirigerede i netmaskerne. Nej, det er ikke guldmateriale.

Han viste god hurtighed i denne kamp, men der var også tidspunkter, hvor han ikke engang selv kunne følge med. Han hamrede ind i holdkammeraten Daniel Høegh på underlig vis. Tænk, hvis han havde stoppet modstanderne på samme måde, så havde FCM måske fået point med.

Han havde det rigtig svært over for Pep Biel og skal være glad for, at Parkens plæne var så ujævn, ellers var han gledet ud af stadion. Svenskeren kom nu efter det og lavede en fantastisk sidsteøjeblikstackling på Jens Stage og reddede sit hold fra at komme tidligere bagud, end tilfældet var.

Hey, Bo Henriksen, så du overhovedet med, når Evander havde bolden? Ellers så spørg lige Jens Stage, hvordan det var få en et-to på sig af den samme mand. Evander brillerede da ikke hele tiden, men set udefra kunne man godt forstå, at han var sur over at blive skiftet ud som første mand efter 58 minutter.

Krigeren viste en side af sig selv, der ikke var ham værdigt, da han tilsyneladende i store smerter lagde sig i græsset i smerter. Men da han opdagede, at han var uden for banen, rullede han ind, og det pissede FCK-spillerne af. Og så var Onyedika pludselig hurtigt oppe på benene og klar til at slås. Begyndte anden halvleg med to store fejl, der også kostede ham et gult kort, og så var han done i denne kamp.

Han laver fine detaljer, men det er langt væk fra modstandernes mål og dermed ufarligt, så på den måde kan man da godt forstå, at Bo Henriksen skiftede ham ud med Pione Sisto. Der skal simpelthen et større output på, men det gælder for så vidt også hans afløser. Det er en anden snak.

En eller anden havde puttet turbomedicin i hans drikkedunk inden kampen. Med et gear mere end både Khocholava og Diks fes han forbi dem, som elcykler drøner forbi skribenten her. Men Gustav Isaksen punkterede ligesom resten af holdet fra Midtjylland.

Øh, han spillede som en by i Rusland. Helt væk og uden at komme med noget nævneværdigt – ud over løb. Men det er sjældent, at den slags er nok til at give et bomstærkt FCK-forsvar problemer.

FC Midtjyllands hotte zimbabwer med tilnavnet 'Chili' fik sin startplads efter den imponerede anden halvleg mod Silkeborg, og han skulle ikke tygge sig mange minutter ind i kampen, før han havde givet Peter Ankersen og Denis Vavro ondt i maven og halsbrand. Om han selv endte med at få tyndskid, er ikke os bekendt endnu, men han endte med at blive skiftet ud tidligt i anden halvleg.

---

Skiftet ind i stedet for Edward Chilufya efter 58 minutter. Havde mistet sin startplads efter den vildt ringe første halvleg mod Silkeborg i sidste runde, og der var ikke meget andet end defensiv hjælp at hente fra ham her i Parken. Han er en skygge af sig selv.

Skiftet ind i stedet for Evander efter 58 minutter. Gjorde heller ikke noget for at bevise, at han skal starte inde næste gang. Anomymt, det var, hvad det var.

Skiftet ind i stedet for Nikolas Dyhr efter 76 minutter.

UB.

Skiftet ind i stedet for Gustav Isaksen efter 76 minutter.

UB.

Skiftet ind i stedet for Mads Døhr Thychosen efter 86 minutter.

UB.

Det falder tilbage på cheftræneren, at holdet simpelthen ikke har vist guldform i rigtig lang tid nu, men man må også bare sige, at især defensiven med en skadet målmand i Elias Olafsson og kaptajnen Erik Sviatchenko har været hårdt ramt. I FCM er det bare ikke en god nok undskyldning.

Andre læser også