Lyt til artiklen

Den svenske ishockeylegende Börje Salming er død i en alder af 71 år.

Det bekræfter hans tidligere NHL-klub Toronto Maple Leafs.

Börje Salming fik i sommer konstateret nervesygdommen ALS, Amyotrofisk lateral sklerose, som er en sygdom, der nedbryder kroppens nerveceller og æder musklerne op, til man mister al førlighed og evnen til at trække vejret.

»Toronto Maple Leafs sørger over tabet af Börje Salming. Börje var en pioner inden for sporten og et ikon med sin utrolige karakter og hårdhed. Han var med til at åbne døren for europæere i NHL. Börje kom til Maple Leafs for 50 år siden og vil for altid være en del af vores hockeyfamilie,« skriver klubben i et statement.

Foto: BRUCE BENNETT
Vis mere

»Vi sender vores dybeste medfølelse til hans kone Pia, børnene Teresa, Anders, Rasmus, Bianca, Lica og Sara og hans bror Stig,« skriver Toronto Maple Leafs.

Börje Salming spillede over 1.000 kampe for klubben gennem 16 sæsoner i 70erne og 80erne regnes for en af ishockeysportens bedste spillere nogensinde.

I 1996 blev Börje Salming som den første svensker optaget i hockeyens Hall Of Fame.

Börje Salming lod for blot lidt over en uge siden tårerne trille, da han modtog et stående bifald fra hjemmefansene i Toronto i flere minutter, efter han var kommet ind på isen, da han blev hyldet før Maple Leafs' kampe mod Pittsburgh Penguins og Vancouver Canucks i NHL.

Konen Pia har tidligere udtalt sig til svenske Expressen, at hele familien har været igennem en tragisk og meget sørgelig tid.

»Det er umuligt at beskrive – at se den person, man elsker, i så dårlig form og ude af stand til at gøre noget. Det er en smerte hver dag at se, hvor dårlig Börje har det. Vi mangler tid,« fortalte hun til Expressen.