Det er slut med at grine ad svenskerne, og kalde deres land for forbuds-Sverige. For det bliver snart mindst lige så slemt i Danmark, hvis S og SF kommer til magten.

Rygning, slik og tilsætningsstoffer skal forbydes eller belægges med afgifter, og det er kun begyndelsen.

Solarier, tv-lotterier og happy meals, det er også slut, forbudt. Pædagogernes parfume skal registreres, og selv kildevand på kommunale arbejdspladser skal stoppes.

B.T. har undersøgt, hvad S og SF vil forbyde eller regulere med kraftige afgifter, og det er ikke småting. Danskerne vil vågne op til mindst 35 nye forbud og afgifter, hvis rød blok overtager ministertaburetterne.

- Jeg synes ikke, der er noget galt med forbud, hvis de bliver udstedt af fornuftige mennesker. Og vi er jo fornuftige i SF,  siger SFs retsordfører, Karina Lorentzen.

Kan ikke selv løse opgaven


- Forbuddene giver jo mening, f.eks. mod kemi i legetøj eller usunde fødevarer. Det er alt for kompliceret for almindelige borgere at overskue, hvad der er usundt, og hvad der ikke er. Industrien er kun ude på at tjene  penge, og borgerne kan ikke selv løfte opgaven med at beskytte sig mod industrien.

Du mener ikke, folk selv kan finde ud af, hvad der er usundt eller forkert?

- De kan ikke overskue det. Og hvis vi f.eks. skal vente på, at der af sig selv kommer 40 pct. kvinder i bestyrelserne, skal vi nok vente til 2070, siger Karina Lorentzen.

- Der er ét forbud, der mangler. Det er forbud mod lister over vores forbud, siger Socialdemokraternes næstformand, Nick Hækkerup, med et skævt grin.

Han mener dog, at mange af partiets forbud er nødvendige, fordi de beskytter nogle borgere - og så er det bare ærgerligt, at det går ud over nogle andre.

Vil beskytte kvinderne


- F.eks. med hensyn til købesex er det vigtigst at beskytte kvinderne, der bliver udnyttet. Og forbuddet mod alkoholreklamer handler om at beskytte de unge, der er nemme at påvirke. Det samme med solarier. Kræftrisikoen er ekstremt høj.

Vi laver ikke forbud, fordi vi synes, det er sjovt at forbyde ting. Vi gør det kun, når vi synes, det er tvingende nødvendigt. I øvrigt har VK-regeringen også indført masser af forbud. Ifølge Jyllands-Posten har de indført en ny regel hver femte time i de ti år, de har siddet ved magten, siger Nick Hækkerup.


Køb B.T. søndag og se alle de 25 forbud, som S eller SF vil indføre. Eller køb e-avisen.


Hvad synes du om S-SFs plan om at indføre flere forbud herhjemme?


Er det en god idé at få staten til at regulere vores adfærd? Eller skal staten blande sig helt udenom, at pædagoger f.eks. bruger parfume på arbejdet?


Deltag i debatten herunder