Minister er klar med millioner til høreområdet, men Dansk Folkeparti og Høreforeningen mener ikke, det rækker.

København. Danskere, som hører dårligt, skal ikke som nu vente helt op til 115 uger på at få et høreapparat fra det offentlige.

Derfor vil regeringen skyde 115 millioner kroner i området. Det oplyser sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en pressemeddelelse.

Pengene skal findes på næste års finanslov, som mandag forhandles med Dansk Folkeparti.

Men regeringen har afsat for få penge til at nedbringe ventelisterne, mener DF's handicapordfører, Karina Adsbøl.

- I regeringens udspil mangler det mest essentielle: ventelister. Borgerne skal vente op til 120 uger for at få behandling med høreapparat. Så det er langt fra godt nok, siger Karina Adsbøl.

- Vi skal sikre, at regeringen tager det alvorligt, så vi får ventelisterne bragt ned.

I foråret forhandlede regeringen forgæves med de politiske partier om at afvikle ventelisten på området.

Ellen Trane Nørby siger, at "pengene skal rette op på alt for lange ventelister på høreområdet".

- Så skal de fremtidssikre området. Så vi både får løftet kvaliteten og får sikret en bedre gennemsigtighed for borgere med høretab, siger Ellen Trane Nørby.

- Vi skal også have standardiseret hele området med høreapparater. I dag oplever man igen og igen og igen at få taget de samme prøver, fordi der ikke er en digital understøttelse, hvor prøverne ligger på ens nummer.

Spørgsmål: DF mener, at I afsætter for få penge til at fjerne ventelister?

- Vi starter de forhandlinger i morgen (mandag, red.) i finansloven. Jeg har godt set, at Dansk Folkeparti ønsker, at der afsættes yderligere penge, siger Ellen Trane Nørby.

Hos Høreforeningen, der arbejder for at forbedre forholdene hos mennesker med en hørenedsættelse, kvitterer landsformand Majbritt Garbul Tobberup for udspillet.

- Der er mange gode elementer i det, og vi glæder os over, at der endelig er politisk vilje til at forbedre høreområdet, siger hun.

- Men når det er sagt, så er udspillet ikke godt nok. Det er ikke tydeligt nok, hvordan man vil tage hånd om den pukkel, der er nu, af mennesker, som venter op mod to år på høreapparat, siger hun.

Høreforeningens beregninger viser, at det vil kræve mellem 170 og 220 millioner kroner, hvis man skal ventelisterne til livs.

Regeringen bebuder i udspillet, at den vil skabe en nemmere vej gennem systemet og sikre større kvalitet i behandlingen.

Den vil også sikre en mere effektiv behandling og gøre det lettere for borgere med høretab at finde vej i systemet.

/ritzau/