Kristian Thulesen Dahl kan roligt pege på Mette Frederiksen som landets næste statsminister, hvis det står til hans vælgere. Flere DF-vælgere foretrækker nemlig hende frem for Lars Løkke, viser ny måling.

Mette Frederiksen er populær hos Dansk Folkepartis vælgere. Så populær, at hun overhaler Lars Løkke Rasmussen, når vælgerne skal tage stilling til, hvem der er bedst egnet til at lede landet som Danmarks statsminister efter næste valg. Det viser en helt ny måling foretaget af analyseinstituttet Gallup for BT.

Her svarer 28,8 procent af DF’s vælgere, at de mener Mette Frederiksen er mest egnet. 17,4 procent foretrækker Lars Løkke Rasmussen.

Valgforsker ved Aarhus Universitet, Rune Stubager fortæller, at der kan være flere forklaringer på, at nogle DF-vælgere foretrækker den socialdemokratiske leder.

»Dansk Folkeparti har i en længere periode nærmet sig Socialdemokratiet på det fordelingspolitiske område. Det gjorde sig særligt gældende i forhold til den forrige regering, og det var formentlig skyld i en ikke ubetydelig del af deres fremgang, så den linje har de fastholdt. Samtidig har Socialdemokratiet flyttet sig en del på udlændingepolitikken, så den politiske afstand er mindsket,« siger Rune Stubager og forklarer, at personomstændigheder også kan have en betydning.

Løkkes bilagssager spøger

»Det er mit gæt, at Lars Løkke Rasmussen stadig har problemer på grund af bilagssagerne, der har givet ham markante ridser i hans troværdighed. Mette Frederiksen er ny og har ikke haft nogle sager endnu.«

Christian Elmelund-Præstekær, der er valgforsker og institutleder på SDU hæfter sig ved, at Mette Frederiksen generelt er mere populær hos danskerne, og at det kan være en del af forklaringen på, at hun også er populær hos Dansk Folkepartis vælgere.

Han pointerer også, at vælgernes åbenhed overfor en socialdemokratisk statsminister er med til at cementere, at Dansk Folkeparti i højere grad er blevet et almindeligt oppositionsparti, hvor det i nullerne mere var at regne som et regeringsparti.

»Dansk Folkeparti er tidligere altid blevet placeret i blå blok, men ser man på den politik, de har ført, og de vælgere de har tiltrukket, så er de tæt på Socialdemokratiet, og derfor er det ikke så overraskende, at vælgerne ikke er kritiske overfor Mette Frederiksen,« siger Christian Elmelund-Præstekær og fremhæver også, at Mette Frederiksen er ny, og endnu ikke har haft dårlige sager, eller som statsminister har måtte træffe beslutninger, der har været upopulære hos vælgerne.