Helle Thorning-Schmidt og Morten Bødskov til åbent samråd om Sass-Larsen sagen TV mandag morgen den 24. september. (Foto: Michael Bothager/Scanpix 2012).
Helle Thorning-Schmidt og Morten Bødskov til åbent samråd om Sass-Larsen sagen TV mandag morgen den 24. september. (Foto: Michael Bothager/Scanpix 2012). Foto: Michael Bothager

Statsministeren har gemt sig bag sine embedsmænd i et år, siger ekspert

Hvorfor blev Henrik Sass Larsen (S) ikke minister?

Svaret på det umiddelbart simple spørgsmål tog en ny drejning, da statsminister Helle Thorning-Schmidt i et åben samråd i dag i Folketinget fortalte, at det var hende selv - og alene hende selv - der bestemte, hvem der skulle være ministre.

Statsministeren og justitsministeren i samråd

Niver sig i armen

Hidtil har embedsfolk - herunder blandt andet PET - ellers fremstået som de brutale bødler, der kostede Henrik Sass Larsen posten som magtfuld finansminister. Sass Larsen har nemlig selv givet udtryk for, at ministertaburetten væltede, da han ikke kunne blive sikkerhedsgodkendt.

Et billede Thorning-Schmidt bestemt ikke har forsøgt at ændre, forklarer den tidligere operativ leder i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

- Jeg sidder og niver mig selv i armen. Prøv at tæl, hvor mange gange Helle Thorning-Schmidt har sagt til sine tirsdags-pressemøder, at hun ikke kunne udtale sig om personsager osv. Hvad med at sige, som hun gør i dag, at det er hende, der træffer beslutningen i stedet for at putte embedsmændene i front. 

Kontakt med rocker

Den 29. september 2011 fortalte Henrik Sass Larsen Jyllands-Posten, at han den samme morgen havde ringet til Helle Thorning-Schmidt for at sige, at han ikke stod til rådighed som minister.

Han uddybede det med en episode fra Køge, hvor han havde haft kontakt med en rocker. En kontakt der nu havde rejst tvivl om, han kunne blive sikkerhedsgodkendt. Helle Thorning-Schmidt kaldte det efterfølgende for en ’klog beslutning’ og tilføjede sågar, at hun var ’rigtig ked af’ beslutningen. 

Valg af midlertidig formand

Kovendingen

Men nu, cirka et år efter, står det klart, at Thorning-Schmidt ikke var mere ked af det end, at hun blot kunne have sagt til Sass Larsen, at PET’s vurdering var underordnet.

I gårsdagens åbne samråd i Folketinget understregede statsministeren flere gange, at der slet ikke er nogen ’sikkerhedsgodkendelse af ministre, men derimod en ’registermæssig optegnelse’, der kan indgå i ’statsministerens politiske overvejelser.’

- Hun går ud nu og påtager sig ansvaret, som hun burde have gjort for starten af og ikke skyde sin embedsmænd i front. Det er kovendingen, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.