Din alder er afgørende for, hvordan du bør investere din pension, fortæller økonomer.
Historierne er klausuleret til lørdag. Fakta følger. Artiklerne udsendes til PFS-kunder mandag. Historierne må publiceres bag paywall lørdag kl. 06.00.

Aktiemarkedet svinger, men stiger altid på sigt.

Derfor kan det betale sig at investere pensionskronerne og tage nogle kalkulerede risici, siger to uvildige privatøkonomiske rådgivere.

Og her bliver din alder afgørende.

1) Når du er ung

Hvis du er ung, kan du tillade dig at skrue op for risikoen på din pensionsopsparing, siger Karsten Engmann Jensen, der er privatøkonomisk rådgiver og stifter af Pengeministeriet.

For aktiemarkedet kan svinge, men risikoen vil udjævne sig med de mange år, der er tilbage til din pension.

»Så som ung skal du tage høj risiko og simpelthen lukke øjnene. For der kommer perioder, hvor det hele bare falder og ser surt ud, men der skal du tænke på, at det stiger altid mere, end det falder,« siger Karsten Engmann Jensen.

Samtidig vil den høje risiko både give større afkast og afkast på selve renterne, hvilket vil få formuen til at stige eksponentielt - som en sneboldeffekt.

»Så hvis vi lukker øjnene for de der udsving, er det en ret sikker investering på 30 års sigt,« siger han.

Søren Skjøth, der er privatøkonomisk rådgiver hos F10 Finans, bakker op om den høje risiko:

»Hvis man kigger med historiske briller, viser det sig stort set altid, at de, der har løbet den høje risiko, har tjent flest penge efter ti år. Så som udgangspunkt skal man løbe en høj risiko som ung,« siger han.

2) Når du er midt i dit arbejdsliv

Hvis du er halvvejs i dit arbejdsliv, vil der stadig være så lang tid til pensionen, at pensionsopsparingen kan betragtes som langsigtet.

Derfor kan du stadig tillade dig at investere med høj risiko, siger Karsten Engmann Jensen.

»Når du er oppe på en investeringshorisont på 20 år, er det altså rigtig sandsynligt, at du får det forventede ud af aktierne,« siger han.

Søren Skjøth bakker op om den høje risiko og peger på, at du i denne alder både har mange år tilbage på arbejdsmarkedet - og endnu flere år før du får udbetalt den sidste pensionskrone.

3) Når du nærmer dig pension

Når pensionsalderen kryber nærmere, kan du vælge to scenarier.

Hvis du er meget risikovillig, kan du fastholde en høj risiko, da der stadig kan være lang tid til, at du får sidste pensionskrone udbetalt, forklarer Søren Skjøth.

Men hvis du vil være på den sikre side, bør du skrue ned for risikoen, opfordrer Karsten Engmann Jensen.

Ellers risikerer du at skulle hæve pengene, mens aktierne er nede i en bølgedal:

»Så hvis man har en høj risiko, skal man tænke i at gå lidt ned i risiko for at sikre pengene,« siger han.