Og vinderen er....?

I dag og i de kommende dage bliver de prestigefyldte Danish Music Awards (tidl. Grammy) uddelt i 48 kategorier indenfor jazz, folk, klassisk og rock.

Frygt for korruption og pres på jurymedlemmer fra pladeselskaber og kunstnere har i tre ud af fire kategorier ført til hemmelige afstemnings- og nomineringskomitéer.

Publikum og kunstnere kan ikke få at vide, hvem der har nomineret hvem og ud fra hvilke kriterier, det er sket.

Kun i kategorien jazz er jurymedlemmerne navngivet. I musik-kategorierne folk, klassisk og populær musik er medlemmerne af nomineringskommiteerne skjult for offentligheden.

"Flere jurymedlemmer har frabedt sig den pludselige opmærksomhed, som er blevet dem til del i ugerne op til deres nomineringer skal foreligge, derfor er medlemmerne af Classical's jury i år og sidste år ikke offentliggjort," siger konsulent Kasper Nielsen fra DMA Classical. I den klassiske jury gemmer sig syv personer.

Bagmændene bag Danish Music Awards er de danske pladeselskabers brancheforening, IFPI.

IFPI har overdraget den store rockgalla i Forum 3. marts til event-foretagenet Music Matters.

Prisuddelingen i jazz, folk og klassisk varetages af personer med interesser i de enkelte musikgenrer. Det er de fire koncertarrangører der bestemmer, hvordan de enkelte afstemninger skal foregå, og hvem der skal udvælge de nominerede kandidater.

På det forlængst udsolgte Forum-show uddeles 25 af de 48 priser.

Nomineringskomiteens 32 medlemmer er hemmelige og udvalgt af Music Matters. De frygter "utidig påvirkning af medlemmerne", hvis listen med navne blev offentliggjort.

"Vi har valgt en komitè, der bredt afspejler, hvad der udgives fra dansk top til hiphop. Der er geografisk og aldersmæssig spredning, det er DJs, indehavere af pladeforretninger, journalister, osv. De nominerer ud fra en 25 sider lang liste over udgivelser," siger Jesper Bay, Music Matters.

Et af juryens "hemmelige" medlemmer er B.T.'s rockanmelder, Steffen Jungersen, der aldrig har lagt skjul på, at han gav sit besyv med.

"Jeg synes, publikum har krav på at vide, hvem der sidder i nomineringskomitéen. Til gengæld er det godt, at vi ikke kender hinanden. Fristen til at danne karteller og pushe noget mere end andet er dermed udelukket," mener Jungersen, der på nær et enkelt år har siddet i juryen i ti år.

Det er uoverkommeligt for jurymedlemmerne at høre og vurdere samtlige udgivelser. Det er derfor en kendt sag, at mange springer kategorier over og undlader at nominere musik, de ikke har forstand på og ikke har hørt.

Udfra nomineringslisten vælges de endelige prisvindere i 19 ud af 25 kategorier af publikum via afstemning på internet.

Hos folkemusikken har en navngivet komitè udvalgt et hemmeligt Akademi bestående af 12-20 personer. Det er journalister og personer med kendskab til folkemusik, oplyser Peter Abrahamsen formand for komiteen.

Når Akademiet har fundet frem til de nominerede, sendes listen med mulige prisvinder-kandidater ud til afstemning blandt 80 ikke navngivne personer.

Kun hovedkomitèens seks medlemmer kender sammensætningen af Akademiet og den 80 mand store afstemningsjury.

Både folkemusik- og jazzmiljøet i Danmark er så overskueligt, at alle kender alle. Den konsekvens har man i år draget hos Musicline arrangør af Danish Music Awards jazz-aften.

"I 2000 blev vi bebrejdet, at navnene på jurymedlemmerne først blev offentliggjort på selve dagen for prisuddelingen. Derfor har vi i år valgt at offentliggøre navnene på forhånd. De ni jurymedlemmer er alle sammen pålidelige personer, der ikke menes at være modtagelige for hverken smiger eller trusler. Der skulle således ikke være nogen risiko for, at de er blevet påvirket i deres opgave som jury for Danish Music Award 2001 Jazz af hverken nominerede kunstnere eller pladeselskaber," siger Niels Christensen fra Musicline.

Hos jazzen er det ofte kun en enkelt stemme der afgør det. Sidste år måtte der omvalg til, før saxofonist Lars Møller fik sin pris.

Danish Music Awards seks jazzpriser uddeles i den Sorte Diamant/Det Kgl. Bibliotek i aften.

I morgen uddeles Danish Music Awards Classical i Radiohusets Koncertsal. Arrangementet tager Ole Høglund Musik og konsulent Kasper Nielsen sig af i et samarbejde med DR.

Folkemusikken har også lagt sine ti prisuddelinger fredag aften. Det foregår i Tønder, hos Carsten Panduro, der hvert år står for Tønder Festival.

I flere år blev prisen kaldt for Dansk Grammy, men det ville amerikanerne ikke finde sig i. I dag hedder prisen Danish Music Award, fordi det er begivenhed, som IFPI håber skaber opmærksomhed i udlandet.

Læs også mere om denne sag i dagens udgave af B.T.