Den 31-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster tiltales nu for at have slået flere patienter ihjel.
Den 31-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster tiltales nu for at have slået flere patienter ihjel. Foto: Anne Gyrite Schütt

Et helt kor af alarmklokker blev tilsyneladende overhørt på Nykøbing Falster Sygehus i sagen om den mord-tiltalte sygeplejerske.

Den 31-årige kvinde har siden begyndelsen af marts siddet varetægtsfængslet for at have slået patienter ihjel. Nu er hun netop blevet tiltalt for tre drab og et drabsforsøg i årene 2012-15.

Allerede efter det mistænkelige dødsfald i marts 2012 hos en 72-årig patient blev den nu fængslede sygeplejerske afhørt, men ikke anholdt. Politiet kunne ikke finde tilstrækkeligt grundlag dengang, men bør før og især efter dødsfaldet begyndte der hos kollegerne at brede sig en ubehagelig mistanke om, at hun slog patienter ihjel.

Hendes vagter var ofte usædvanligt dramatiske i forhold til kraftige blødninger og uventede hjertestop hos patienterne. Bt.dk har kendskab til, at mindst 15 andre ansatte på Nykøbing Falster Sygehus under politiafhøringer i forbindelse med den aktuelle efterforskning har fortalt efterforskerne, at de havde haft mistanke til den 31-årige sygeplejerske.

tegning


Flere havde angiveligt nævnt mistanken til afdelingssygeplejersken, ligesom eksempelvis en lægesekretær af egen drift i slutningen af 2012 startede en optælling af de usædvanligt mange dødsfald på M130, som hun undrede sig over. Travlheden med døde patienter stoppede ifølge sekretæren, da sygeplejersken forlod afdelingen - og denne ændring faldt ikke sammen med anden omstrukturering på afdelingen.

Den ledende afdelingssygeplejerske har dog fastholdt over for politiet, at hun ikke bemærkede, at dødstallet skulle være faldet, da den nu fængslede sygeplejerske forlod afdelingen.

»I hvert fald ikke fra den ene dag til den anden,« som afdelingssygeplejersken formulerede det, da hun blev afhørt. For en sikkerheds skyld var hun bisiddet af Dansk Sygeplejeråd under afhøringen.

Og heller ikke hospitalets topledelse blev tilsyneladende gjort bekendt med de alvorlige mistanker om drab på patienterne.

»Vi havde dengang ikke i ledelsen kendskab til, om der var observeret påfaldende mange dødsfald,« har sygehusdirektør Arne Cyron fra Nykøbing Falster Sygehus sagt til bt.dk.

nkfh

»Vi har snakket med de relevante personer og er sikre på, at vi har tillid til hinanden. Det har vi givet hinanden håndslag på. Hvis vi som ledere får mistanke eller informationer om en problematik, forventer vi, at de ansvarlige håndterer det på passende vis,« tilføjede sygehusdirektøren.

tegning


Den 31-årige sygeplejerske har lige fra sin anholdelse i marts nægtet sig skyldig i de alvorlige anklager om drab og drabsforsøg på patienter. Nævningesagen mod hende indledes 11. marts ved Retten i Nykøbing Falster.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.