WHO udsender ny anbefaling omkring forbrug af lightprodukter.

Danskerne drikker massevis af sodavand. Ifølge tal fra 2020 indtog en gennemsnitlig dansker hele 86 liter på et år.

Samtidig viser en opgørelse fra Coop i 2022, at flere og flere vælger lightsodavand, når de køber ind.

Men hvis man vælger lightsodavand eller andre produkter med kunstige sødemidler for at kontrollere sin vægt eller opnå vægttab, så er der her en dårlig nyhed:

Det hjælper ikke. Og man bør undlade det.

Det er i hvert fald meldingen fra verdenssundhedsorganisationen WHO, som i denne uge har opdateret guidelines omkring kunstige sødemidler.

Andel af samlet salg af sodavand fordelt på sukker og light. Grafik: Coop Analyse 2022.
Andel af samlet salg af sodavand fordelt på sukker og light. Grafik: Coop Analyse 2022.
Vis mere

WHO anbefaler således nu, at man undlader at bruge kunstige sødemidler for at kontrollere sin vægt.

»Anbefalingen er baseret på konklusioner i en systematisk gennemgang af de forhåndenværende beviser, som antyder, at brugen af kunstige sødemidler ikke giver nogen langsigtet positiv effekt i forhold til at reducere kropsfedt hos voksne eller børn,« skriver WHO i en meddelelse.

Videnskabelige undersøgelser har desuden antydet, at der potentielt kan være 'uønskede effekter fra længerevarende brug af kunstige sødemidler, såsom øget risiko for type 2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme og dødelighed hos voksne'.

Squash, rød sodavand med hindbærsmag og grøn sportsbrus fra Harboe fotograferet onsdag den 20. juni 2018.
Squash, rød sodavand med hindbærsmag og grøn sportsbrus fra Harboe fotograferet onsdag den 20. juni 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Men løsningen er ikke, at man går tilbage til den almindelige sukkerholdige sodavand.

»At erstatte sukker med kunstige sødemidler hjælper ikke med at kontrollere vægten på lang sigt,« siger Francesco Branca, som er leder af WHO's afdeling for næring og madsikkerhed, i pressemeddelelsen.

»Folk er nødt til at overveje andre måder at reducere sukkerindtaget, som eksempelvis at forbruge mad med naturligt forekommende sukker som frugt eller usødede mad- og drikkevarer,« fastslår han.

Anbefalingen gælder for alle med undtagelse af mennesker med eksisterende diabetes-diagnose.

Blandt de kunstige sødemidler, som WHO advarer om, er acesulfam K, aspartam, advantam, cyclamater, neotam, saccharin, sucralose, stevia og stevia-derivater..