Den direkte EM-billet er ikke længere i danskernes egne hænder, og Morten Olsen og resten af det rød-hvide landshold skal håbe på hjælp fra uventet kant for at være sikker på en tur til Frankrig næste sommer.

Armenien kan nemlig sikre dansk folkefest i Parken allerede under spillernes opvarmning til søndag aftens testkamp mod Frankrig, hvis blot de i den sidste gruppekamp får et enkelt point mod Albanien hjemme i Jerevan. En albansk sejr vil omvendt sende Danmark ud i to nervepirrende playoff-kampe i midten af november mod en af de andre treere.

Men den lange vej til Frankrig behøver vi slet ikke at begive os ud i. Det lover en god ven af dansk fodbold, den tidligere Randers-spiller og profil på Armeniens landshold, Yura Movsisyan.

»Jeg forstår situationen,« lyder det fra en travl og fokuseret Yura Movsisyan, allerede inden BT når at stille ham det første spørgsmål.

»Jeg har kun et par minutter, inden jeg skal ind til et møde, men jeg ved, hvorfor du ringer. Danmark er et point foran Albanien. Lad mig sige det sådan her: Vi spiller denne kamp for at vinde den. Vi spiller ikke efter andre resultater. Vi skal for alt i verden vinde denne her kamp - for vores stoltheds skyld. For vores navns skyld. Det handler ikke om kvalifikation. Det handler om ære,« tilføjer han.

Meget taler ellers på forhånd for, at albanerne løber med sejren, når Danmarks skæbnekamp klokken 18.00 bliver skudt i gang 3.800 kilometer fra København.

Armenien har ikke vundet en eneste af sine hidtil syv spillede kvalifikationskampe, og der er ikke mere at spille for på egne vegne ud over glæden ved en sejr. Modsat har Albanien alt at kæmpe for med en enestående mulighed for at kvalificere sig til nationens første slutrunde.

Men Yura Movsisyan, som Randers i 2011 solgte for omkring 20 millioner til russiske FC Krasnodar og senere fik yderligere 10 millioner kroner for i videresalgsklausul til hans nuværende klub, Spartak Moskva, vil det anderledes og er klar til at give dansk fodbold en stor gave.

»For mig personligt vil jeg først og fremmest vinde for mit hold og mit land, men hvis jeg så på nogen måde kan hjælpe Danmark, vil det være en fornøjelse, for jeg har nogle meget gode danske venner, og det vil være en god mulighed. Så når vi vinder, bliver det en rar følelse at vide, at jeg har hjulpet Danmark til at kvalificere sig til EM,« siger han og tilføjer:

»Vi har brug for en sejr. Vi har ikke vundet en eneste gang i denne her kvalifikation, og vi har haft mange, mange problemer med skader og alt muligt. Men nu skal vi vinde på vores hjemmebane, og vi kigger slet ikke på stillingen, hvor vi åbentlyst ikke har en chance.«

Den tidligere Superliga-profil afviser på samme tid alle rygter om, at aftalt spil kan komme på tale mod Albanien.

»Hør her. Det er dumme beskyldninger, for jeg spiller for at vinde, og det gør alle spillere på vores hold. Vi spiller for vores ære, og den har en højere værdi end noget andet i denne verden.«

Samme holdning har den tidligere landstrænerassistent Flemming Serritslev. Han har over to omgange arbejdet i Armenien som ungdomslandstræner og underviser i træneruddannelse i først 2009-2010 og igen i 2012-2013 - efter et kort afbræk i iransk fodbold, hvor han var teknisk direktør i klubben Sanat Mes Kerman FC.

»Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig en armensk fodboldspiller, som ville gå med til at lave aftalt spil,« understreger Flemming Serritslev.

Han tror – som Yura Movsisyan – på armensk sejr og vil gå så langt at sige, at han faktisk forventer det.
»Jeg er sikker på, at Danmark kommer direkte til EM. Jeg ved godt, at de ikke har vundet ret meget på det seneste, men det er et stolt folkefærd, og det er også nogle stolte spillere, så hvis man tror, at kampen er ligegyldig for dem, tager man meget fejl.«

»Hvis Armenien stiller i nogenlunde stærkeste opstilling, har de efter min bedste overbevisning den bedste offensiv i denne her pulje. Ud over Yura Movsisyan og Henrikh Mkhitaryan har de to gode kantspillere i Gevorg Ghazaryan i venstresiden og Aras Özbiliz i højresiden. De er hyperfarlige i kontraspillet. Til gengæld er det lige så evident, at de har det dårligste forsvar i gruppen. Det er der ikke nogen tvivl om. Jeg tror ikke på, at albanerne kan holde Armenien fra at score. Der, hvor problemet kan opstå, bliver i den anden ende,« siger Flemming Serritslev og fortsætter:

»Det betyder enormt meget for armenierne, at de kan lave et godt resultat, og hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg på, at de vinder. Og det siger jeg ikke, fordi det er noget lalleglæde, jeg har. Jeg siger det, fordi jeg kender de her spillere rigtig godt. Det går dem virkelig på, at de ikke har fået flere point. Jeg er sikker på, at Danmark går direkte videre.«

Det vil vise sig på reaktionen klokken ca. 19.45 i Parken, når opgøret i Jerevan slutter, og de danske spillere så småt går i gang med at varme op før kampen mod Frankrig.