Maria Redder Cisar var 25 år og havde netop gjort sin uddannelse som sygeplejerske færdig, da hun blev udsat for sexchikane.
Maria Redder Cisar var 25 år og havde netop gjort sin uddannelse som sygeplejerske færdig, da hun blev udsat for sexchikane. Foto: Claus Bech

Ny rapport fra Dansk Sygeplejeråd oplyser, at otte procent af sygeplejersker årligt oplever sexchikane. De virkelige tal er langt værre.

Maria Redder Cisar var 25 år og havde netop gjort sin uddannelse som sygeplejerske færdig, da hun blev udsat for sexchikane.

- Jeg var inde hos en ældre herre, som var lidt hjerneskadet. Han ville gerne kysse og kramme og han holdt mig fast. Og i forbindelse med personlig pleje, holdt han min hånd fast et sted, hvor jeg ikke havde lyst til, at han skulle holde fast, siger Maria Redder Cisar, der til daglig er sygeplejerske på plejehjemmet Sct. Jørgensbjerg og fælles tilldsrepræsentant for sygeplejersker i Roskilde kommune.

Den ubehagelige oplevelse er Maria ikke alene om. Ny rapport fra Dansk Sygeplejeråd oplyser, at mindst 4.700 sygeplejersker årligt oplever sexchikane på arbejdet. Det er mere end en fordobling end for 10 år siden.

Trods det er det virkelige tal langt højere, siger Maria Redder Cisar.

- Faktisk undrer jeg mig over, at tallet i undersøgelsen er så lavt. Der er rigtig mange sygeplejersker og rigtig mange borgere og derfor er relationerne rigtig mange. Derfor må der være mere end 8 procent, siger hun.

De mørke tal skyldes ifølge Maria, at emnet er et tabu blandt sygeplejersker. På Sct. Jørgensbjerg har personalet derfor lavet en fast procedure for, hvordan de skal håndtere sexchikane. Også i Sygeplejefagligt Udviklingsråd i Roskilde kommune er der lavet strategier for plejepersonalet, hvis de oplever sexchikane. Det er Maria Redder Cisar tilfreds med:

- Det er godt at lave strategier i stedet for brandslukning, når det sker, siger hun.

Sosu-assistenter er også hårdt plaget af den uønskede opmærksomhed. I 2012 havde godt 13 procent af alle sosu-assistenter oplevet sexchikane.

- Jeg er desværre ikke overrasket og tendensen er stigende, siger Karen Stæhr, sektorformand i social- og sundhedssektoren, FOA.

- Sex fylder jo meget i samfundet. Måske skyldes tallet også, at vores medlemmer tør tale åbent om det, siger Karen Stæhr.

Rapporten viser, at der er en markant overvægt af sexchikane i psykiatrien, hvor op imod hver fjerde sygeplejerske har oplevet sexchikane det seneste år. Også akutmodtagelser med berusede folk, der kommer ind om aftenen rammes af chikane. Aften- og nattevagterne har dobbelt så mange tilfælde som dagvagter.FAKTA: Sexchikane top 5

Her er de fem jobs med mest sexchikane i 2012.

1. SOSU’er. 14 pct
2. Passagerservicemedarbejdere. 12.5 pct
3. Sygeplejersker. 7,4 pct.
4. Specialpædagoger. 7 pct.
5. Fysio- og ergoterapeuter. 6,4 pct.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.


SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.