Fire patienter er formentlig smittet med MRSA efter tilberedning af kød. Alligevel fastholder myndighederne, at den multiresistente svinebakterie ikke kan overføres til mennesker via madvarer. Misvisende, mener eksperter.

Intet tyder på, at den multiresistente svinebakterie MRSA kan overføres til mennesker via madvarer.

Sådan skriver Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og organisationen Landbrug & Fødevarer sort på hvidt.

Men det er en vildledning, siger en række eksperter til programmet »Reporterne« på Radio24syv:

»Myndighedernes udmeldinger om, at MRSA ikke smitter gennem kød, holder ikke vand. Vi kan ikke udelukke, at smitten kan ske gennem fødevarer. Myndighederne bør ændre deres tekst. Der er ikke belæg for at skrive, som de gør,« siger Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge ved Odense Universitetshospital (OUH).

Han tilbereder ikke selv konventionelt svinekød i sit køkken blandt andet på grund af smittefaren for MRSA.

Han bliver bakket op af Frank Aarestrup, professor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU):

»Jeg synes, at Landbrug & Fødevarer i den grad har malet sig selv op i et hjørne - og har gjort det hele tiden - ved at sige, at der ikke er noget at komme efter. De burde have så meget biologisk viden, at de kan regne ud, at vi selvfølgelig kommer til at se smitte via kød,« siger han.

Statens Serum Institut (SSI) bekræfter over for Radio24syv, at de allerede i prøver fra fire patienter har fundet MRSA-bakterier, der er beslægtet med bakterier fundet i udenlandsk kalkun- og kyllingekød. Fundene er interessante, fordi de fire patienter ifølge SSIs oplysninger ikke har haft direkte kontakt til kyllinger eller kalkuner. Tidligere har man ellers kun set MRSA hos personer, der har været i kontakt med eksempelvis MRSA-smittede svin.

Frank Aarestrup fra DTU mener derfor, at den mest sandsynlige forklaring er smitte via fødevarer.

»Smitten er formentlig sket under tilberedning af mad. Hvis du skærer dig i hånden, og der er MRSA på kniven, så er det klart, at der er en risiko for at blive smittet. Så det med at sige, at det ikke kan smitte via fødevarer, det er noget pjat, for det er meget plausibelt. Og her har vi så konkrete tilfælde, der tyder på, at den eneste forklaring er, at de er blevet smittet via maden,« siger han.

Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital, mener ikke, at det ville være overraskende, hvis patienterne er blevet smittet med MRSA efter tilberedning af kød:

»Vi ved fra Salmonella, at det kan smitte, hvis ikke man holder en god køkkenhygiejne - så derfor er det ikke overraskede, at MRSA også kan smitte via madlavning,« siger han.

Robert Skov, der er områdechef for bakteriologisk overvågning og infektionshygiejne ved SSI, skriver i en mail til Radio24syv:

»Fundene kan ikke tolkes som et bevis for, at der er sket smitte ved håndteringen af kød, men vi kan på den anden side heller ikke afvise, at det er sket i disse fire tilfælde.«

SSI understreger samtidig, at de fire mennesker kan være blevet smittet af andre mennesker, som har haft kontakt med kalkuner eller kyllinger og altså ikke via håndtering af kød.

Fødevareordfører for Enhedslisten Per Clausen (Ø) mener, at SSIs nye fund blot understreger behovet for at gøre noget ved smittekilden til MRSA - og opfordrer desuden myndighederne til at ændre i deres vejledning:

»Man har fra myndighedernes side sagt, at der ikke var nogen risiko ved at håndtere kød. Det er der så alligevel. Det er alvorligt. Jeg har hele tiden haft på fornemmelsen, at man har forsøgt at bagatellisere problemstillingen,« siger han til Radio24syv.