Sygehus ville undgå klager fra overmedicinerede patienter – nu fortryder hospitalsdirektør

Nu vokser sagen om Odense Universitetshospitals (OUH) forsøg på at mørklægge skandalen om den livsfarlige overmedicinering af kræftpatienter.

For en måned siden kom det frem, at 99 patienter med prostatakræft gennem to år ved en fejl havde fået for meget kemomedicin. Det var sket på sygehusene i Odense, Vejle og Aarhus. Tre af patienterne i Aarhus er muligvis døde af overdoseringen.

Imodsætning til hospitalerne i Vejle og Aarhus valgte ledelsen på OUH helt bevidst ikke at fortælle de ramte patienter om muligheden for at klage over brøleren.

Ingen info om klageadgang

BT er i besiddelse af en mail fra den ledende overlæge på onkologisk afdeling Peter Sørensen til sygehusdirektør, Henrik Villadsen. Her slår overlægen fast, at han i samtalen med de i alt 46 overmedicinerede patienter valgte ikke at fortælle dem om muligheder for at klage over fejlen.

- De er ikke informeret om klageadgang, da vi ikke skønnede, at der var øget toksicitet, skriver Peter Sørensen i mailen den 30. januar til sin chef.

BT har i denne uge beskrevet, hvordan topledelsen på hospitalet ligeledes ville skjule overmedicineringen for patienterne, og endda forsøgte at få ledelsen på Vejle Sygehus, hvor 25 er overmedicineret, med på intet at sige.

Nu vil administrerende sygehusdirektør på OUH Jane Kraglund rette op på den manglende klagevejledning.

- Vi har tirsdag besluttet at sende et brev til patienterne og selvfølgelig oplyse dem om muligheden for at klage, siger hun.

Men hvorfor sker det først, efter BT er gået ind i sagen?

- Med alt den her polemik de seneste dage, så er det på sin plads med dette brev, siger hun.

Sygehus Lillebælt sagde fra

Direktøren på Sygehus Lillebælt i Vejle, Dorthe Gylling Crüger, sagde fra over for sin fynske kollegas forslag om at skjule sagen. Hun besluttede også, at alle patienter skulle vejledes om hjælp til at klage, og hun har også sendt et brev ud om muligheden.

På Aarhus Universitetshospital er tre patienter muligvis døde af overmedicineringen, og her er alle 28 ramte patienter og pårørende informeret om mulighederne for at klage.

- Det var slet ikke til nogen overvejelse hos os, om vi ville informere patienterne om overmedicineringen og fortælle, hvordan der kan klages, siger sygehusdirektør Søren Thomsen.

Patienterstatningen oplyser, at i alt 14 har klaget over overmedicineringen, og noget tyder på, at hjælpen i Aarhus har haft en effekt. 13 af klagerne er nemlig kræftpatienter fra Aarhus, mens kun én enkelt er fra Odense. Ingen fra Vejle har klaget.

Formand for Patientforeningen Erik Bach er rystet.

- Der tegner sig det mest tydelige mønster af, at ledelsen i Odense på alle mulige måder har forsøgt lægge låg på den her sag, koste hvad det vil. Selvfølgelig skal disse meget syge patienter have at vide, at de kan klage, og det skal jo ikke først ske, efter pressen er gået ind i sagen, siger han.