Filmselskabet ASA film slipper med en bøde på 70.000 kroner for den ulykke, der nær havde kostet skuespiller Bodil Jørgensen livet d. 18 juni i år.

Arbejdstilsynet, der har undersøgt sagen, og derefter oversendt den til Syd og Sønderjyllands politi konkluderer, at filmscenen ikke i alle led var planlagt, tilrettelagt og udført sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt, at traktorens bagskovl blev anvendt til persontransport, hvilket heller ikke var sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og at føreren af traktoren ikke var tilstrækkeligt oplært i traktorkørsel på dige.

Derfor får ASA film en bøde for deres ansvar for ulykken.

- Jeg vil gerne igen beklage dybt overfor især Bodil Jørgensen, men også overfor alle andre, at det kunne gå så galt, siger producent Henrik Møller Sørensen i en pressemeddelelse, hvor han påtager sig ansvaret.

- På alle filmoptagelser tager vi sikkerheden meget alvorligt. Det bedste, vi nu kan gøre er at lære af ulykken og skærpe den ansvarsfølelse, som alle har på filmoptagelser. Desuden har jeg bedt Producentforeningen, om at indkalde til et møde med Skuespillerforbundet og Filmarbejderforeningen FAF, hvor sikkerhedssituationen på filmoptagelser tages op, så man i fremtiden undgår den slags ulykker, siger Møller Sørensen fra ASA-film.

Baggrunden for afgørelsen er ulykken d. 18. juni i år, hvor Bodil Jørgensen kun med nød og næppe en yderst alvorlig ulykke i forbindelse med indspilninger til filmen 'Far til fires vilde ferie'.

Under optagelserne ved et dige på Mandø med en traktor ført af skuespiller Kurt Ravn, kørte traktoren pludselig baglæns, og Bodil Jørgensen faldt ud af en påmonteret metalgrab som hun stod på.

Hun blev mast så alvorligt af det 2,4 ton tunge køretøj, at hun brækkede samtlige sine ribben, sin hofte, og begge kraveben. Derudover fik hun indre blødninger i nyre og lever, og begge hendes lunger kollapsede.

Kun en hurtig indsats fra en akutlæge på ulykkesstedet reddede Bodil Jørgensens liv, fortalte lægerne på sygehuset senere, da Bodil Jørgensen havde ligget fem dage i kunstigt koma, fordi hun selv havde svært ved at trække vejret.

Både Bodil Jørgensens mand, filmfotograf Morten Søborg, samt Danmarks mest erfarne stuntkoordinator Lasse Spang-Olsen har efterfølgende sagt at sikkerheden var under al kritik, som den i øvrigt er generelt i dansk film:

- Det er på ingen måde et hændeligt uheld. Faktisk er det mærkeligt, at der ikke er sket en lignende ulykke før. men det er sådan set ikke ASA-films skyld. De har bare lavet film som man plejer at gøre i Danmark.

- At lade nogen køre traktor, hvis man ikke har prøvet det før, er simpelthen dumt. Og hvis man er to på et køretøj der ikke er beregnet til det, er det en yderligere risiko, og når man så samtidig kører op ad en bakke med store hjul er det endnu et risikomoment, sagde Lasse Spang Olsen tidligere på sommeren, hvor han også mente at sikkerhedsreglerne i dansk film nu må ændres: - Alle alarmklokker bør ringe nu, og reglerne skal ændres. Man kan ikke være bekendt, at sige til Bodil Jørgensen, at det ikke var farligt, sagde Spang-Olsen tidligere på året til BT.

Noget kunne tyde på, at hans advarsel er blevet hørt med Arbejdstilsynets afgørelse om bødestraf til filmselskabet i dag.