Der er ikke grund til at tale om nogen eurokrise, siger Tysklands finansminister om italiensk folkeafstemning.

Bruxelles. Tysklands finansminister siger, at Italien bør fortsætte den økonomiske kurs, som den nu forhenværende premierminister, Matteo Renzi, stod i spidsen for.

Wolfgang Schäuble kommenterede den italienske folkeafstemning, da han mandag ankom til et finansministermøde for eurozonen i Bruxelles.

Den tyske finansminister havde forinden talt med sin italienske modpart, Pier Carlo Padoan. Over for ham havde han understreget, at Tyskland finder det vigtigt, at Italien har en velfungerende regering.

Pier Carlo Padoan meldte afbud til mandagens finansministermøde i Bruxelles. Han er blandt de mulige afløsere for Renzi.

- Italien må på en overbevisende måde fortsætte den kurs, som premierminister Renzi har anvist politisk og økonomisk i de seneste tre år. De ansvarlige i Italien ved dette, siger Schäuble.

Den tyske finansminister siger videre, at investorer bør være afslappede i forhold til den italienske folkeafstemning. Der ikke er nogen grund til at frygte en krise for euroen, vurderer han.

- Jeg mener, at vi bør følge situationen i Italien med en vis ro. Det er sådan, at demokratiske og forfatningsmæssige processer forløber i medlemsstaterne, siger han.

- Der er helt klart ikke grund til at tale om nogen eurokrise, siger han.

Heller ikke formanden for eurozonens finansministre, Jeroen Dijsselbloem, mener, at det italienske valg kan starte endnu en finansiel krise.

- Jeg tror ikke på, det bliver starten på en ny krise. Det er der intet grundlag for, siger han til den fremmødte presse, inden han går til møde med de andre finansministre.

Men selv om krisen eventuelt udebliver, medgiver han alligevel, at valget har givet ham et par panderynker.

- Politisk ustabilitet gør tingene mere komplicerede for Italien såvel som for eurozonen. Men det er en ny virkelighed, vi er nødt til at forholde os til, siger Jeroen Dijsselbloem.

De italienske vælgere stemte overvældende nej til en reform af landets forfatning. Den skulle gøre regeringen mere beslutningsdygtig, hvilket har medført Renzis tilbagetræden.

Iagttagere forventer, at der nu bliver dannet en EU-venlig teknokratregering.

/ritzau/dpa